18 май: Международен ден на музеите

 

Днес е Международният ден на музеите

Денят се отбелязва   за пръв път на тази дата през 1978 г. Решението  е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-тата  генерална конференция на Международния съвет на музеите.

В цели свят  на този ден служителите на музеите и галериите честват  своя професионален празник, организирайки най-различни културни събития.
В инициативата се включват  над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Всяка година празнуването  има  различно мото.

Тази нощ ще е и  Европейската нощ на музеите. Традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата  преминава под патронажа на Международния музеен съвет и ЮНЕСКО.

В Европейската нощ на музеите  се участват над 4 000 музея в 40 европейски държави

Идеята за Европейската нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който продължава ден и нощ, като подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото. Европейската нощ на музеите започва да се чества  през 2005 година във Франция.

В честването  се вклюват над 30 музея и галерии в София.  Останали регионални музеи и 12 частни галерии ще отворят безплатно врати за своите посетители. Входът  е безплатен. Обичайно музеите и галериите отварят от 18:00 часа и продължават да работят до полунощ.

Източник: Е-Здравей

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Show Buttons
Hide Buttons