Босилек – царската билка

Бозилекът е многогодишно растение с вкус на канела или анасон с кръгли, островърхи листа в зелен  или тъмнолилав цвят като „Тъмен опал“ и „Червен рубин“. Ботаниците спорят от какво семейство произхожда Индия или от Америка, тъй като две трети са характерни за тази област.  Култивирането му в Европа започва още преди векове. В България и в районите с умерен климат се отглежда като едногодишно растение. Това растение е с над 150 различни вида.

Името на босилека има гръцки произход, което означава „царско медицинско растение”.

Босилекът е отличен източник на витамин К, желязо, калций и витамин А. Той е добър източник на диетични фибри, манган, магнезий, витамин С и калий. 3 гр. босилек съдържат 7.52 калории и 0.44 гр. протеини.

За сушене стръковете се берат преди цъфтежа. Лечебният ефект на растението е високото съдържание на етерични масла в листата, танини, горчиво вещество, гликозиди, органични киселини и минерални соли.

Босилекът омагьосва кулинарите, градинарите и лечителите. Повечето хора познават зелената разновидност, която се предлага в супермаркетите „дженовезе“. Подправката често се  съчетава с домати и е подходяща е за печени ястия, паста,различни видове сосове и италианско песто.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Show Buttons
Hide Buttons