Какво е песто

Песто на италиански е Pesto от pestato и pestare – стриване, смачкване. Страната на соса Песто е Северна Италия, района на Лигурия,от Генуа (Pesto alla genovese). Известен е по времето на Римскаа империя, но първите писмени доказателства са от 1865 г. Песто е популярен сос от италианската кухня приготвен от три продукта босилек, зехтин и сирене. Пестото обикновенно е със зелен цвят, заради босилека, но може да бъде с червен цвят, заради добавините сушени домати.

Пестото е богато на витамин К и витамин А, защото съдържа босилек при направата си. Сосът Песто се използва при приготвянето на супи, паста, лазаня или се намазва на филия хляб.

Класическата рецепта на италианския сос се приготвя в съд от мрамор или дървен от босилек, набран в околностите на Генуа, с готварска сол, семена от пиния (дърво от семейство Борови), чесън, зехтин ) и сирене пекорино. В някои от класическите рецепти вместо семена от пиния се използват орехи или кашу, а сиренето може да бъде пармезан или грана падано.

Съществува и друг вариант на соса, които е с френски корени в област Прованс, наречен писту (на френски pistou), в който не се добавят ядки.

Снимки: Интернет

 

 

One thought on “Какво е песто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Show Buttons
Hide Buttons