Какво знаете за пиенето на алкохол?
А. Не трябва да се докосвам до алкохол през цялата бременност.
Б. Джинът е полезен за бебето.
В. Няколко чаши бира седмично са разрешени.
Верен отговор: В
В САЩ на бременните се препоръчва да не пият изобщо. Във Великобритания са по-либерални – допускат се 1–2 единици алкохол 1-2 пъти седмично. Една единица се съдържа в една чаша вино или в 250 мл бира. У нас се приема съветът на англичаните. Важна е мярката!

Вярно или невярно е, че рентгеновите прегледи не са вредни за бременността?
Верен отговор: Невярно!
Рентгеновите лъчи са опасни за нероденото и могат да предизвикат аномалии. Тъй като рисковете са добре познати, вероятността да бъдете подложена на рентгеново изследване на корема е нищожна. Снимките на зъбите са безвредни, но най-добре е да ги отложите за времето, след като родите.

Опасен ли е стресът през бременността?
А. Той вреди на бебето.
Б. Не му влияе.
В. Трябва да се избягва – едно питие е по-малкото зло пред прекомерния стрес.
Верен отговор: А
Проучвания показват, че прекомерният стрес може да предизвика раждане на бебе с по-ниско тегло. Някои специалисти свързват стреса с прееклампсия, както и с хиперактивност на детето по-късно. Напълно нормално е да се тревожите през бременността, затова пък алкохолът и медикаментите могат да увредят бебето и трябва да ги избягвате.

Кои медикаменти са безопасни при простуда?
А. Обичайните противогрипни лекарства.
Б. Парацетамолът.
В. Никои. Трябва да избягвам кавито и да са лекарства.
Верен отговор: Б
Парацетамолът е безопасен през бременността. Не вземайте обичайните противогрипни препарати, които съдържат съставки, вредни за бебето.

Нормален ли е сърбежът по корема?
А. Не е повод да се безпокоя.
Б. Може би се дължи на образуването на стрии.
В. Ще съобщя на лекаря си, за да се установи дали не се дължи на жлъчен застой (холестаза) през бременността.
Верен отговор: В
При разтеглянето на кожата от растящия плод е напълно нормално коремът да Ви сърби. Но ако неудържимо Ви сърбят и дланите и ходилата, съобщете на лекаря си. Сърбежът би могъл да е признак на чернодробно нарушение, наречено холестаза на бременността, което, макар и рядко, може да причини преждевременно раждане или раждане на мъртъв плод.

Колко допълнителни калории са нужни през 9-те месеца?
А. Трябва да се храня за двама.
Б. Задоволявам апетита си и ям всичко, което ми се иска.
В. 200 допълнителни калории дневно.
Верен отговор: В
Звучи доста скромно, тъй като това се равнява на две филии пълнозърнест хляб с масло. Едно уточнение – тази добавка Ви е нужна едва през последното тримесечие. Внимавайте какво ядете, а не колко – старайте се да се храните пълноценно. Не прекалявайте с шоколада и сладкишите – бебето не се нуждае от тях.

Забранен ли е сексът през бременността?
А. Само ако преди това е имало спонтанен аборт.
Б. Ако партньорът ми е твърде „надарен“.
В. Ако съм имала кървене.
Верен отговор: А
Няма доказателства, че сексът причинява аборт или вреди на бебето (без значение колко мъжествен е партньорът Ви), но по-добре изчакайте три месеца, ако сте имали спонтанен аборт. Кървенето след секс не е необичайно и обикновено се дължи на полипи или ерозио на маточната шийка. Лекарят Ви може да установи причината, за да си спестите излишни тревоги.

Вярно или невярно е, че бременните хъркат повече?
Отговор: Вярно е!
Хормоните причиняват набъбване на носната лигавица и запушване на носа, което създава условия за хъркане.

Вярно или невярно е, че не трябва да работя в градината през бременността?
Отговор: Вярно е!
Паразити в почвата могат да причинят токсоплазмоза и съответно увреждания на плода, затова избягвайте градинската работа. Същите паразити се откриват при котките, в суровото и в недобре топлинно обработеното месо, в растящите в почвата плодове и зеленчуци и в непастьоризираното краве и овче мляко и сирене.

Често ли се срещат ниски стойности на желязо в кръвта при бъдещите майки?
А. При 86% от бременните.
Б. При 50% от бременните.
В. При 18% от бременните.
Верен отговор: А
18% от всички жени страдат от анемия поради дефицит на желязо, но около 86% от бременните имат потенциално ниско ниво на желязо. Анемията се среща по-често през бременността поради увеличените изисквания към организма. Това може да не се отрази на бебето, но Вие ще чувствате умора, задух, световъртеж, главоболие и тежест в гръдния кош, ще ви е трудно да се концентрирате.

Какви са симптомите на прееклампсията?
Верен отговор: Отичане на ръцете и краката, главоболие, замъглено зрение, повръщане, болки в дясното подребрие. Редовно измервайте кръвното си налягане и изследвайте урината за наличие на белтък. Прееклампсията засяга една от десет бременни и може да застраши живота, ако не се лекува навреме.

Източник 9 месеца

Снимка Pixabay