Учен от БАН: Българската ваксина ще бъде уникална и 100% безопасна

Сподели

Няма друга такава по света, заяви проф. Пенка Петрова

Директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в ефира на „Денят ON AIR“ сподели и коментира  за разработването на българска ваксина срещу COVID-19.

„Фонд „Научни изследвания“ ще подпише договор с Института по микробиология за финансиране на този процес. Идеята е наистина иновативна, няма друга такава по света. Тя ще бъде протеинова ваксина, която залага на къси пептиди. Другите ваксини залагат само на спайковия протеин. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни пептидни наночастици от интересни полимери, които задават каскада от имунен отговор на организма. Ще бъде 100% безопасна„, добави микробиологът.

По думите ѝ в момента се правят тествания върху мишки, а за синтезация на пептидите е необходима машина на стойност 120 хил. лв.

„Това са мишки, които притежават клетки от имунната система на човека, затова може да дадат добри резултати. Изследвания ще бъдат проведени в Института „Луи Пастьор“, от който ще има и финансиране. Патентът обаче ще бъде наш – в БАН“, каза проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи още, че българската държава няма възможност за производство на ваксини, а науката у нас като цяло е многократно недофинансирана.

За теб Copyright © All rights reserved. .