На 10 ноември 1969 година започва излъчване на детската програма Улица Сезам.

Сподели

На 10 ноември 1969 година в САЩ започва излъчване на детската програма Улица Сезам.

Първият епизод на „Улица Сезам“  е излъчен в смутно за Америка време, белязано от Виетнамската война и убийството на Мартин Лутър Кинг предишната година.

На сцената в този момент се появяват създателите на „Улица Сезам“ Джоан Ганц Куни и Лойд Морисет, които работят съвместно с психолога Джералд Лесър от Харвардския университет над уникалния образователен подход на шоуто към децата, чиято аудитория днес наброява 120 милиона.

Куклите са дело на легендарния Джим Хенсън.

„Улица Сезам“ е 100 процента образователно предаване, без аналог по онова време“, казва Филип Левин, професор по икономика в колежа „Уелсли“ и изследовател на шоуто, за което са характерни разнообразието и включването и мирното съжителство на чудовища, хора и животни.

Бърт, Елмо и останалите персонажи незабавно впечатляват и актрисата от латиноамерикански произход Соня Манцано. В предаването тя вижда квартал, който прилича на нейния. Вижда хора, които приличат на нея. От 1971 до 2015 г. Манцано пише сценарии за шоуто, участва в него като Мария и дори се омъжва в ефир.

Израснах, без да виждам цветнокожи хора по телевизията. Така че когато ми беше предоставена възможност да бъда цветнокожа телевизионна персона, се възползвах от нея“, споделя Соня Манцано.

През годините шоуто въвежда персонажи със синдром на ДаунСПИН, кани деца в инвалидни колички, засяга теми за родители, лишени от свобода, бездомници, женски права. През 1991 е представена двуезичната Росита – първата латино кукла. През 2017 г. на сцената излиза 4-годишната кукла с аутизъм Джулия.

Когато през 1982 г. година умира актьорът Уил Лий, който играе бакалина Мистър Хупър, шоуто предлага на децата обяснение за смъртта. Когато Голямото пиле губи гнездото си при ураган, общността изгражда нов дом за него. За да бъдат успокоени малчуганите след терористичните нападения на 11 септември 2001 г., Елмо е травматизиран от пожар в магазина на Мистър Хупър, но е утешен от думите, че пожарникарите са тук, за да помогнат.

улица Сезам
iStock/Getty Images

Гостуващите знаменитости – 650 на брой, сред които Джанел Моне, Сара Джесика Паркър, Андерсън Купър, Дани де Вито, не участват в шоуто само за забавление. Появата им е част от урока, както и опит да бъдат привлечени и родители като зрители на шоуто.
Има програми, продължили повече от 50 години, но само малка част от тях са оказали толкова голямо културно въздействие. Шоуто „Улица Сезам“ е излъчвано в над 150 страни, спечелило е 193 награди „Еми“ и 10 отличия „Грами“. През декември тази година то ще стане първата телевизионна програма, почетена с награда на центъра „Кенеди“ за цялостни артистични постижения.

 

Улица Сезам
iStock/Getty Images
Източник DarikNew