Днес, 11 декември, е денят на багел

Сподели

Приличащо на геврек е намерил произхода си от еврейското население на Европа някъде през 1600-те, но спецификата на неговия произход остава обект на горещ спор. Някои истории за произхода го отиват в  Краков, Полша, където се казва, че се дава на жени, които са родили. Това може да е първият исторически запис на този плътен пръстен на наслада, но вероятно е съществувал известно време преди това.

Други приказки сочат към пекар от Виена, който го приготвя, за да отпразнува поражението на турците от полския крал Ян III Собески през 1683 г., като се предполага, че формата му напомня на стреме.

Стремето, известно като бугел, е избрано поради фолклора, който казва, че освободените хора на Австрия са протегнали ръка, за да хванат стремето на крал Собески, докато е яздил. Това, което е известно, е, че bajgiel (по-ранното изписване на багел) ще стане централна част от полската и славянската диета до 17-ти век, а до 19-ти ще бъде намерен да се продава в Лондон на дълги дървени дюбели.

През 19-ти век той намери пътя си до Голямата ябълка чрез полските еврейски имигранти и бързо бе поставен под контрола на Bagel Bakers Local 338, пекарски съюз, който държеше под контрол всички местни пекарни. В крайна сметка той започна да се разпространява в САЩ през следващите 1975 г. благодарение на автоматизацията на производството, която стана възможна.

Багел сега в Унгария е лътно руло от маково семе, направено от тесто за хляб. Понякога се добавят стафиди към пълнежа с мак.