11 интересни факта за лука

Сподели

Може ли яденето на лук в продължение на цял един ден да ви отрови?

Прави ли ни лютият зеленчук по-силни?

Открийте отговорите на тези и други забавни въпроси в статията, която следва:

Лукът е част от човешкото меню повече от 7000 години. Археолозите са открили следи от лук, датиращи от 5000 г. пр. Хр. Те са открити заедно със смокини и фурми в селища от Бронзовата епоха.

Нарязали сте лук, но сте използвали само половината и искате да съхраните останалия в хладилника за по-късно, но сте чували, че този вид храна може да се превърне в отвора след престой от една нощ, защото развива токсични бактерии, причиняващи стомашна инфекция или дори хранително отравяне. Грешка! Според учените това е градски мит, който трябва да бъде опроверган. Лукът не е предразположен към бактериално замърсяване.

Древните египтяни почитали лука, вярвайки, че неговата сферична форма и концентрични кръгове символизират вечността. Всъщност лукът често е поставян в гробниците на фараоните, предполагайки, че води до благоденствие в отвъдния живот.

Лукът е последното нещо, което трябва да присъства в кучешката паничка. Той може да отслаби червените кръвни клетки на кучето, което води до анемия, а в особено тежки случаи това може да доведе до смърт. Симптомите на анемията при кучетовключват слабост, повръщане, загуба на апетит, апатия и задух, така че внимавайте за тях, ако вашият домашен любимец по някакъв начин е успял да се добере до лука у дома, съветва foodnetwork.ca.

През Средновековието лукът е приемал формата на валута и е използван за плащането на наеми, стоки и услуги – и дори като подарък!

Лукът може да бъде силно оръжие в битката на жените срещу остеопорозата, докато нежният пол преминава през менопаузата. Той унищожава остеокластите – костните клетки, които разрушават костната тъкан и отслабват костите.

Рязането на лук кара повечето от нас да плачат, но защо? Причината е, че при тови процес се освобождава сярна киселина, която реагира с влагата в очите ни и създава сълзи. Един от начините за избягване на този нещастен страничен резултат е да режете лука под течаща вода.

Лукът е богат на кверцетин – мощен флавоноиден антиоксидант, за който е доказано, че има положителен ефект при хора, борещи се с рак на белите дробове. Лукът също така може да бъде полезен при лечение на катаракта и дори при сърдечносъдови заболявания.

Според Книгата на Гинес, най-голямият лук е отгледан от британския земеделски производител Питър Глейзбрук през 2011 г. Зеленчукът тежи малко под 18 килограма.

Дали яденето на лук може да ни направи по-силни? Вероятно не, но древните гърци са смятали така. Затова спортистите-участници в първите олимпийски игри са наблягали на него в менюто си.

Нарязан лук може да се използва за облекчаване на ухапване от насекоми и изгаряния върху кожата. Освен това, когато се комбинират с натрошен аспирин и малко вода, филийките лук се използват и като народно лек срещу брадавици.

Източник: Profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *