Днес, 12 април, e Световния ден на авиацията и космонавтиката

Сподели

Днес, 12 април – Световния ден на авиацията и космонавтиката и 55 години от първия полет на човек в Космоса, a първия български космонавт e Георги Иванов!

На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“.

На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“: сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта.

По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Кораба приземява Георги Иванов….Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган след 31 пълни обиколки около Земята. Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшно развитие на космическите полети. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минути.

Източник Facebook