Сподели

Българската православна църква почита на 18 октомври всяка година паметта на света великомъченица Злата Мъгленска и свети Лука.

Родила се в бедно българско семейство. Св. Злата Мъгленска живяла във втората половина на ХVІІІ век, по време на турското робство в Македония, в село Слатино, Мъгленско. Злата има още три сестри. Била рядко красива, смирена, благочестива, с чисто сърце и твърда вяра в Господ.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

На днешния ден, през 1795 г. е обесена Злата Мъгленска след изтезания от османците. Тя отказва да приеме мохамеданството.

Света Злата Мъгленска е обявена за великомъченица и се почита в целия православен свят.

Значение: „златен“ или „душевно богат“ /от славянски или още по-точно словенски=старобългарски/. Името е пожелание детето да има „златна душа“.

Обичай: Лъскат се златните накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си.

През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.

На 18 октомври имен ден имат Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златомира  Златимир, Златозария, Златиана, Лука, Лукан.

Днес е и празникът на художниците.

Източник Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *