Днес празник имат с името, което значи „благодушен“

Днес празник имат с името, което значи „благодушен“

Днес на 20 януари по нов стил се отбелязва Петльовден,а по стар стил е на 2 февруари.  Църквата почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий.

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се в източнобългарската етническа територия – от Одринско и Лозенградско, до Добруджа.

Петльовден е приеман за мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; и според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

Преданията разказват следната 300 годишна история според която Петльовден се свързва със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. Разпитаните стари хора и легендата разказват как смела голичанка ( с. Голица, Варненско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Голица. От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Името Евтим от гръцки значи благодушен (от гръцки eu – добро, thymos – душа).

Празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден.

Източник: За теб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *