Днес 20 март

Днес 20 март:

20 март е 79-ият ден в годината според григорианския календар (80-и през високосна). Остават 286 дни до края на годината.

  • Астрономия – първия ден на пролетта

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Днес Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. „Григориански календар“.

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

  • Международен ден на приказката (за първи път през 1991 г. в Швеция)

Световния ден на разказвачите или по – познат като Международен ден на приказката. Тази традиция започва през 1991 г в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави – от Австралия и Мексико до Канада и Естония. През 2005 в него вече участват 25 страни, а три години по-късно, през 2008 г, три хиляди деца посрещат разказвачи в класните си стаи.

Целта на този празник е да ни припомни за гласът на разказвача, който ние чуваме дори, когато четем наум. И през целия дълъг път, който книгата е изминала за хиляди години, от ръкописа, печатната книга до електронното издание, този глас си остава непроменен.

Всяка година събитията се въртят около определена тема, като през 2004г. това са птиците, през 2005 – мостовете, през 2006 – луната, през 2010 – светлината и сянката. Тази година акцентът на всички разкази ще бъдат дърветата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *