Днес настъпва пролетта

Сподели

Днес настъпва астрономическата пролет в Северното полукълбо. Тази година това ще стане на 20 март в 18:15 ч. българско време. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

[quads id=10]

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар. Според него по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Пролетното равноденствие е свързано с много обичаи, които и до днес преплитат в себе си езически и християнски традиции. Според българските вярвания на първа пролет долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла. В Централна Америка, хиляди хора се събират всяка година пред пирамидата на Бог Кукулкан в Чичен Ица, Мексико. Интересен факт е, че Персийската нова година започва заедно с пролетното равноденствие. Това е и първият ден от Иранския календар.

 Източник kanal3

Снимки pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *