20 март – Международен ден на щастието и врабчето

Сподели

В онлайн енциклопедиите, определението за щастие е простичко: „… емоционално състояние, при което човек изпитва чувства, вариращи от задоволство и удоволствие до пълно блаженство и прекалена радост. Антиподът на щастието се явява нещастието.“ Когато е щастлив, човек често се смее.

Организацията на обединените нации обявява 20 март за Международен ден на щастието като признава значението на щастието и благополучието за универсални цели.

Щастието осмисля живота ни, придава му реалност, без него всичко е привидно, без същност. Според една сентенция, да си щастлив, значи да си докоснат и воден от Бога. Затова Щастието е свързано със смисъла на живота.

Днес отбелязваме и Световния ден на врабчето, който има за цел да привлече вниманието на всеки един от нас върху тази добре позната и близка на хората птица. Темата през 2015 е „Аз обичам врабчетата“ и е посветена именно на връзката между човека и врабчето, с което съжителстваме заедно повече от 10 000 години.

В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското, за което все още не е знае със сигурност, дали е подвид или хибрид между домашното и испанското.

Източник Марица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *