В „Международния ден на Земята“ един по-различен „прочит“:

Сподели

Денят се отбелязва от над половин милиард души и е най-големият празник на Земята, който не е свързан с религията.

Повече от 12 000 партньори в 174 държави  се координират от Международната мрежа за Деня  на Земята, чийто усилия са насочени към съхраняване на живота на Земята и опазването на планетата ни. Мрежата има за цел да организира подкрепата на гражданското общество за създаването на   ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Ден на Земята се отбелязва за пръв път на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони демонстранти   от Северна Америка настояват държавници, политици,  бизнесмени да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

В България Денят на Земята се отбелязва от 1993 г.

Празникът на Земята  е обявен за международен през 1990 г., а България започва да го отбелязва  през 1993 г. с идеята  обединението на  хората на планетата в защита на околната среда. България е една от първите,  която се присъединява  се към международното отбелязване на Деня на Земята.

Декларацията за пълномощие за живот на Земята,  подписана от над 30 000 български деца, е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, която се провежда  през юни 1992 г.  в Рио де Жанейро. Оттогава България участва в празнуването  на Деня на Земята за съхраняване на живота на планетата,  за по-чиста и здравословна околна среда.

Източник Е-ЗдравеЙ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *