Днес, 22 април, е Международният ден на Земята – Гласовете на Земята – макро и микро екологии

Сподели

През последните 50 години Денят на Земята се отбелязва от милиарди хора по света, ежегодно на всеки 22 април, за да се обединят в насърчаването на осведомеността за здравето на нашата околна среда.

Защо трябва да продължим да празнуваме този празник?

Средата в която живеем се променя постоянно, която днес се изучава и разглежда от видни учени, политици и млад климат променят и активистите, някои хора се адаптират към по-екологичен начин на живот – всеки ден, а не само на 22 април всяка година. Насочете компост, рециклиране, пренасочване, споделено пътуване, пестене и метални сламки, за да спасите костенурките.

Идеята за Деня на Земята първоначално се ражда през 1969 г., когато американски сенатор на име Гейлорд Нелсън става свидетел на ефектите от масивен нефтен разлив в Санта Барбара, Калифорния.Той призова към действие всички американци да вземат позиция за околната среда през 1970 г. и хиляди колежи и университети в САЩ организираха протести за здрава, устойчива Земя. Това включва замърсяването на въздуха от фабрики и магистрали, както и загубата на местообитания за животни и изчезването на животните.Поради тези национални митинги, първият Ден на Земята помогна за създаването на Агенцията за опазване на околната среда на Съединените щати и законите за чистия въздух, чистата вода и застрашените видове.Днес имаме подобни опасения и за съжаление те са още по-объркани от първоначалния разлив на нефт. Увеличаването на природните бедствия, екстремните метеорологични условия и повишаването на глобалните температури може да изглежда невъзможно за един човек, да не говорим за милиони или дори милиарди хора, да забави или да спре.Съобщава се, че кораловите рифове умират, виждаме снимки на животни на сушата и в океана с боклуци в корема или около тялото им, а корпоративните фабрики и големите компании по света продължават да замърсяват въздуха и жизнените ни пространства.Но малко действие, като събиране на отпадъци на тротоара, които иначе може да са завършили около врата на животно или в океана, все още оказва влияние – стъпка в правилната посока и важна промяна.

В България Денят на Земята се отбелязва от 1993 г.

Празникът на Земята  е обявен за международен през 1990 г., а България започва да го отбелязва  през 1993 г. с идеята  обединението на  хората на планетата в защита на околната среда. България е една от първите,  която се присъединява  се към международното отбелязване на Деня на Земята.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.