23 август – Световната мрежа WWW

Сподели

Днес, ние, потребителите на World Wide Web, или просто „мрежата“, празнуваме нейния 29-ти рожден ден!

 

На 23 август 1991 г. външни потребители за пръв път получават достъп до мрежата, създадена и пусната в експлоатация от компютърния учен Тим Бърнърс-Лий в централата на ЦЕРН в Швейцария.

С това се прави изключително важна крачка към интернет общността, която познаваме и ползваме днес, пише CNET.

Първата интернет страница може да бъде открита и днес на своя оригинален адрес. Тя се появява на 6 август, но първоначално достъп до нея имат само служители на ЦЕРН. Страницата е съвсем малка и съдържа само кратко обяснение на това, какво е уеб. Именно на 23 август 1991 г. потребители извън института са поканени да се присъединят.

 

Интернет и мрежата World Wide Web не са взаимозаменяеми понятия.

Интернет започва да функционира още през 1969 г. под формата на свързана мрежа, която пренася информация между отделни центрове. На свой ред уеб е колекцията от документи и други ресурси, които са свързани посредством хипервръзки и URL, намиращи се на уеб сървъри, които биват доставяни на потребителите с браузъри.

Интернет е каналът за достъп, а Световната мрежа  WWW е една от множеството услуги, които можем да използваме чрез този канал – но най-важната за съвременния потребител.

Основната цел на Световната мрежа при създаваннето не са били размяната на любителски снимки например, а академичното сътрудничество и запазването на научна иннформация. Така учени от цял свят могат да споделят материали, да създават онлайн библиотеки и да работят заедно. Разбира се, идеалната цел бързо се комерсиализира, но в голяма степен това е за добро.

Източник е – Здраве и култура Любопитно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *