23 март 1839 г. Ражда се ОК

23 март 1839 г. Ражда се ОК

ОК е използван за пръв път на 23 март в сутрешното издание на „Бостън морнинг пост“ през далечната 1839 г. В кратка хумореска се съобщава за дейността на организация, която се е обявила против ползването на звънци на масата за извикване на обслужващ персонал.

В един пасаж се появява фразата “ o.k.—all correct“, от където се разбира, че OK стои за all correct (съвсем вярно). Грешката е нарочна, тъй като по това време (както сега впрочем) се забелязва допускане на умишлени грешки в писмената реч за повече колорит и постигане на неправдоподобност в значението, сатирично подчертаване.

Съкращението обаче става национално достояние през 1940 г. с президентските избори. ОК е съкращение от прякора на кандидата на Демократическата партия Мартин ван Бурен – Old Kinderhook (бил родом от град Киндерхок). Опонентът му започва да го използва подигравателно, но екипът на Ван Бурен бързо обръща съкращението в негова полза, като го свързва с ползваната от „Бостън пост“ фраза o.k. – точно в смисъла на позитивно, градивно и достоверно.

И това да допринесе за положителен имидж на Ван Бурен.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *