24 януари 1848 г. – Треска за злато!

Сподели

24 януари 1848 г. Джеймс Маршъл открива злато в Сътър Крик в първите 12 месеца от началото на златната треска в Калифорния. Когато тя отшумява през 1855 г., близо 300 хил. души от целия свят пристигат в района в желанието си да забогатеят.

Макар и Златната треска да превръща някои хора в милионери, повечето златотърсачи не откриват златна жилка. Някои от тях се връщат у дома с по-малко пари, отколкото са заминали. Други пък се заселват в Калифорния. Най-големите късметлии били онези, които пристигнали в самото начало на Златната треска – когато златните залежи били с най-голяма концентрация и се откривали съвсем лесно.

Когато златните залежи започнали да намаляват, търсачите започнали да използват нови методи за откриването му. Те се научили как да отклоняват водата, за да пресушават водните корита и да ги проучват. През 1853 навлязло хидравличното разбиване. Търсенето на злато чрез разбиване на скали с динамит продължило и след края на треската.

Данните сочат, че близо 373 тона злато са открити през първите пет години на Златната треска. С въвеждането на по-усъвършенствани методи (и по-екологично инвазивни), през XX век тази цифра ставала все по-голяма.

Източник Обекти

Снимка
Everett Historical / Shutterstock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *