Днес, 25 декември, е Национален ден на тиквения пай

Сподели

Символът на сезона на прибиране на реколтата през есента и десерта, пренесен най-много на коледната трапеза, получава своя специален ден на Националния ден на тиквения пай, 25 декември.

През 1651 г. известният френски готвач Франсоа Пиер дьо ла Варен публикува една от най-важните си френски готварски книги „Le Vrai Cuisinier François“  Това беше преведено на английски през 1653 г. и включваше рецепта за тиквен пай под името „Tourte of Pumpkin“.

Рецепти за „пай с тиква“ има в английските готварски книги през 1670-те години. Експерименталните рецепти намаляват и започва да се появява  версии с включването на подправки. Други незадължителни съставки като стафиди, ябълки и касис.

През 1796 г. тиквеният пай наистина се оформя, когато с излизането на книга „Американска кухня“ автор  американското сираче Амелия Симънс. Тук има рецепта за пудинг от тиква, който се пече. Прилича на тиквения пай, който ядем днес.

В днешно време вдъхновенията за рецепти за тиквения пай са безкрайни, благодарение на Pinterest и други източници. Основен десерт на Хелоуин, Деня на благодарността и Коледа, тиквеният пай наистина е идеалното празнично удоволствие.

Снимки Shutterstock