Днес, 28 декември, е Международният ден на киното

Сподели

Днес на 28 декември е Международния ден на киното, благодарение на братята Огюст и Луи Люмиер, които през 1895 г. за първи път организират първата комерсиална прожекция в парижкото кафене „Салон Индиен дю Гран Kафе“, с присъствието на не повече от 35 души публика.
На тази прожекция са представени 10 кратки серии от „движещи се фотографии“. Прожектиран е и първия филм братя Люмиер „Работници напускат фабриката Люмиерв Лион“, дължината на лентите е 17 метра,времетраенето е средно по 50 секунди.
Първият филм на кинематографията е заснет и патентован през 1894 г. на Леон Боули. Двамата братя доразработват устройството. Усъвършенстваният кинематограф има устройство в себе си, което записва „движещи се картини“ и може да се редактира заснетото до момента,прожектира се и готовия филм.

През пролетта на 1895 г. е заснета първата комедия от Луи Люмиер – „Градинарят (Le Jardinier)“, в която се разказва за едно малко момче, прави номер на градинаря, които полива цветята. Целият филм продължава само 49 секунди. Това е първата платена прожекция, което е на 28 декември 1895 г. в Париж.
Огюст и Луи Люмиер – са мислили, че „киното е изобретение без бъдеще“, но днес е индустрия за милиарди.
Първото кино в България е в София и се нарича ‘Модерен театър“ отваря вратите си пред 15 години след братята Люмиер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.