За теб – www.zatebbg.net

Днес, 29 декември 1993 г. е Издигната най-високата статуя на открито на седящ Буда

Сподели

На 29 декември 1993 г. на остров Лантау в Хонконг приключва монтажът на най-високата статуя в света на открито на седящия Буда Амогхасидхи – Тиан Тан Буда. Намира се в двора на манастира По Лин на възвишението Анпин и символизира хармоничната връзка между човека и природата, хората и религията. Тя е основен център на будизма в Хонконг, а също и популярна туристическа атракция.

Общата височина на статуята е 34 метра, изработена е от 202 бронзови елемента с общо тегло 250 тона. Стойността на проекта е 68 млн. долара.

Строителството на комплекса започва през 1990 г. и завършва с откриването на статуята на 29 декември 1993 г. – това е денят на просветлението на Буда Гаутама, основател на будистката религия.

При откриване на статуята на церемонията по откриването са поканени монаси и високопоставени гости от континентален Китай, Хонконг, Тайван, Индия, Япония, Корея, Тайланд, Малайзия, Сингапур, Шри Ланка и САЩ.

Комплексът е обект на голям туристически интерес. От 2006 г. до него основно се стига с кабинкова въжена линия. Първата ѝ спирка е в град Дунчун, а последната е Анпин. Линията минава покрай международното летище на Хонконг.

Статуята е кръстена Tian Tan Buddha, защото в основата си е модел на Олтара на небето в Храма на небето в Пекин. Статуята представя Буда да седи на престол от лотос. Заобиколен е от шест по-малки бронзови статуи, известни като „Предлагането на шестте Деви“, отрупвани с цветя, тамян, лампи, мехлеми, плодове и музика в чест на Буда. Тези дарове символизират любов, морал, търпение, усърдие, медитация, мъдрост и всичко необходимо, за да се изпадне в нирвана.

Посетителите трябва да изкачат 240 стъпала, за да стигнат до Буда, макар да има и криволичещ път за превозни средства за нуждите на хора с увреждания.

Tian Tan Buddha изглежда спокойно и достолепно. Дясната му ръка е леко вдигната. Статуята е със северно изложение и това е уникално сред най-големите статуи на Буда, тъй като всички останали са с южно изложение.

Под статуята има три подземни етажа: Залата на Вселената, Залата на благотворителен заслуги, както и залата за възпоминание, в които се влиза срещу заплащане. Един от най-известните експонати вътре е реликва от Гаутама Буда, състояща се от някои от неговите предполагаеми кремирани останки. Има и огромна камбана с изображения на Буда, която звъни на всяка седма минута – общо 108 пъти на ден като символ на освобождаване от 108 видове човешки раздразнения.

Източник Обекти

Снимки Shutterstock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За теб Copyright © All rights reserved.