На 31 март 1889 г. Айфеловата кула е официално открита и осветена.

Сподели

Айфеловата кула е метална решетъчна кула с височина 324 m  издигната на 31 март 1889 година в северозападния край на парка Марсово поле в Париж, край река Сена. Тя е символ на френската столица, една от най-известните конструкции и атракции в цял свят.

Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. и първоначално е наречена просто 300-метровата кула, но по-късно приема името на Айфел.

Айфеловата кула, с първоначална височина от 312 m, остава най-високата конструкция в света от своето построяване до 1930 година, когато е построен Крайслер Билдинг в Ню Йорк, който я изместена от тази позиция. 

Парижката Айфеловата кула вечер се къпе в 20 хиляди крушки, а по специални поводи грее в различни светлини.

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. В миналото е използвана за много научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.

Снимки Pixabay

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *