Днес, 4 Януари, е Световният ден на Брайловата Азбука

Сподели

Световният ден на Брайловата азбука се отбелязва на рождението на Луи Брайл, изобретател на системата за четене и писане, използвана от милиони незрящи и слабовиждащи хора по целия свят.

Въпреки че не е официален празник в която и да е държава, Световният ден на Брайлово писмо дава възможност на учителите, благотворителните организации и неправителствените организации да повишат осведомеността относно проблемите, с които се сблъскват незрящите, и значението на продължаването на произвеждането на произведения на Брайлово писмо, като предоставя на слепите достъп до същите възможности за четене и учене като зрящите.

Луи Брайл, изобретателят на брайлово писмо, е роден във Франция на 4 януари 1809 г. Заслепен и в двете очи при катастрофа като дете, Брайл въпреки това успява да овладее своето увреждане, докато е още дете. Въпреки че изобщо не успява да вижда, той се отличава с образованието си и получава стипендия във френския Кралски институт за сляпа младеж.

По време на обучението си, вдъхновен от военната криптография на Шарл Барбие от френската армия, той разработва система от тактилен код, която може да позволи на незрящите да четат и пишат бързо и ефективно. Брайл представи резултатите от упорития си труд на своите връстници за първи път през 1824 г., когато беше само на петнадесет години. През 1829 г. той публикува първата си книга за създадената от него система, наречена „Метод за писане на думи, музика и обикновени песни чрез точки, за използване от слепите и подредени за тях“.

Брайловата система работи, като представя буквите на азбуката (и цифрите) в поредица от 6 точки, сдвоени в 3 реда. Простотата на идеята му позволи да започнат да се произвеждат книги в голям мащаб във формат, който хиляди незрящи хора могат да четат, като прекарват върховете на пръстите си по точките. Благодарение на това незрящите ученици имат възможността да се обучават заедно с връстниците си, както и да четат за удоволствие също толкова лесно, колкото всеки виждащ човек може.