Днес, 4 юни 1783 г. – Братя Монголфие осъществяват първия полет с балон, пълен с горещ въздух

Сподели

На днешната дата братя Монголфие осъществяват първия полет с балон, пълен с горещ въздух. Самите те са изобретатели на устройството, но не посмяват да се издигнат във въздуха. Вместо тях доброволци за първия полет с хора на борда са млад лекар и офицер авантюрист. Жозеф-Мишел и Жак-Етиен са родени през 1740 г. и 1745 г. в Аноне в семейство на производител на хартия.

От малки проявяват изобретателност и инженерен дух. През 1782 г. Жозеф достига до идеята за балон, с който от въздуха да бъдат атакувани иначе непревземаеми по суши и море крепости. Първите практически опити, извършени в края на годината, са полууспешни, което не обезкуражава братята.

Убедени в правотата си, те организират публично представяне на балона през юни 1783 г. Той успява да прелети безпилотно 2 км за 10 минути пред очите на множество високопоставени сановници и достига височина от 1600 – 2000 м. През септември изпитанието е повторено във Версай пред очите на кралския двор и лично на Луи XVI и Мария Антоанета, а през ноември са осъществени и първите полети с хора на борда. Заради успеха кралят дава на фамилията благородническа титла.

Снимка  Guliver / iStock

Източник Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.