7 пробиотични храни за по-добро здраве на червата

Сподели

Получавате ли достатъчно богати на пробиотици храни във вашето хранене?

Шансовете са, че вероятно не сте. Пробиотиците са форма на добри бактерии, намиращи се в червата, които са отговорни за всичко – от усвояването на хранителни вещества до имунното здраве.

Не само, че пробиотиците са от съществено значение за храносмилането, но знаете ли, че има стотици други ползи за здравето от консумацията на богати на пробиотици храни, за които може би не сте наясно?

Какво са те?

Пробиотиците са вид полезни бактерии, които се намират в чревния микробиом . Тези микроорганизми играят централна роля за здравето и болестите и дори участват в имунната функция и храносмилането:

 • По-силна имунна система
 • Подобрено храносмилане
 • Повишена енергия от производството на витамин В12
 • По-добър дъх, защото пробиотиците унищожават кандида
 • По-здрава кожа, тъй като пробиотиците подобряват екземата и псориазиса
 • Намалено настинка и грип
 • Изцеление от течащи черва и възпалителни заболявания на червата
 • Управление на теглото

Ето няколко от най-добрите видове „приятелски настроени“ чревни бактерии, от които тялото ви се нуждае …

7 вида пробиотични бактерии:

 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus bulgarius
 • Lactobacillus reuteri
 • Streptococcus thermophilus
 • Saccharomyces boulardii
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bacillus subtilis

Най-добрите пробиотици естествено имат тези активни култури.

1. Кисело мляко

Вероятно най-популярната пробиотична храна е живо култивирано пробиотично кисело мляко, приготвено от млякото на крави, кози или овце. В повечето случаи киселото мляко може да се класира на върха на пробиотичните храни, ако идва от животни, хранени с трева и не е пастьоризирано.

Проблемът е, че има голяма разлика в качеството на киселите млека на пазара днес. Когато купувате кисело мляко, търсете биологични сортове, хранени с трева, които се правят от козе или овче мляко.

2. Кефир

Подобно на киселото мляко, този ферментирал млечен продукт е уникална комбинация от мляко и ферментирали зърна кефир . Консумира се от над 3000 години; терминът произхожда от Русия и Турция и означава „да се чувстваш добре“. Има леко кисел и тръпчив вкус и съдържа от 10 до 34 щама пробиотици.

3. Кисело зеле

Произведено от ферментирало зеле и други пробиотични зеленчуци, киселото зеле не е разнообразно в пробиотиците, но е с високо съдържание на органични киселини (което придава на храната кисел вкус), които подпомагат растежа на добрите бактерии.

4. Квас

Тази мощна съставка е често срещана ферментирала напитка в Източна Европа от древни времена. Традиционно се прави чрез ферментация на ръж или ечемик, но през последните години се създава с използване на пробиотични плодове и цвекло, заедно с други кореноплодни зеленчуци като моркови.

5. Сурово сирене

Козето мляко , овчето мляко и меките сирена са особено богати на пробиотици. Винаги купувайте сурови и непастьоризирани сирена, ако искате да получавате някакви пробиотици, тъй като на пастьоризираните и преработени сортове липсват полезни бактерии.

6. Ябълков оцет

Ябълковият оцет добър източник ли е на пробиотици? Освен че контролира кръвното налягане, намалява нивата на холестерола, подобрява чувствителността към инсулин и дори засилва загубата на тегло, ябълковият оцет може да помогне и за увеличаване на приема на пробиотици. Пийте по малко на ден всеки ден или го използвайте като дресинг за салата, за да увеличите максимално резултатите си.

7. Солени кисели краставички

Тези ферментирали вкусни лакомства също са малко признат източник на пробиотици. Когато пазарувате за кисели краставички, не забравяйте да изберете по-малък производител на храни, който използва биологични продукти. Ако можете да намерите местен производител, ще получите някои от най-добрите пробиотици за вашето здраве.

Добавянето на няколко порции богати на пробиотици храни към вашата храната може да бъде лесен и ефективен начин да дадете тласък на чревния микробиом, като същевременно подобрите цялостното здраве – и ще откриете, че се чувствате по-добре, консумирайки и тези храни.

Снимка Pixabay