Гергьовден

Гергьовден

06 Май / Имен ден: Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео, Георги, Георгина, Гергана, Гинка, Гиньо, Гиргин,Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго, Порица

Гергьовден е един от най-почитаните празници у нас наред с Великден. Името Георги от гръцки означава „земеделец“. Свети Георги Победоносец е покровител на земеделските стопани.

Празнизникът поставя началото на новата трудова година. В наши дни се празнува като Ден на овчаря, защото според народните представи Свети Георги е покровител на пастирите.

На празника в ранно утро жените и децата събират цветя и кичат вратите и прозорците на къщите. Розата от тревите се събира и се мие с нея за здраве.

Домакинята на къщата замества тесто и изпича специален гергьовденски хляб. В чест на светеца във всеки дом се коли по едно мъжко агне. Около шията му се поставя венец от цветя.. На дясното му рогче се запалва свещ. Агнето се прекадява с тамян, прочита му се молитва и се коли пред вратата. Кръвта му се излива в реката, за да “тече берекетът, както тече водата”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *