7 декември 1972 г.: Аполо 17 заснема „Синьото топче“

Сподели

На днешната дата през 1972 г. е изстреляна последната лунна пилотирана мисия на Аполо — Аполо 17. Докато напуска Земята, екипажът прави прословутата снимка на планетата, известна като Синьото топче.

Аполо 17 e единадесетата и последна засега пилотирана мисия до Луната и шестата, която каца на повърхността й. Аполо 17 отбелязва първото нощно изстрелване, а Харисън Шмит е първия учен геолог, посетил естествения спътник на Земята. Мисията трае от 7 декември до 19 декември 1972 г.

Синьото топче е снимка на Земята, направена от екипажа на Аполо 17 от разстояние 45 000 км. Това е една от най-широко разпространените фотографии в световен мащаб. Снимката е една от малкото, показващи планетата Земя напълно осветена, тъй като астронавтите са я направили, когато Слънцето е било зад тях. На астронавтите им изглеждала като детско топче за игра (откъдето произлиза и името на снимката).

НАСА официално признава заслугата за снимката на целия екипаж на Аполо 17 – Юджийн Сърнън, Роналд Еванс и Харисън Шмит – те всички правят снимки с фотоапарата на борда. След мисията, някои обстоятелства сочат, че фотографията най-вероятно е направена от Харисън Шмит, но това не може да бъде напълно проверено.

Аполо 17 е последната пилотирана мисия до Луната. След нея, хора не са се намирали в такава позиция, че да направят снимка на цялата Земя, подобна на Синьото топче.

Източник Обекти

Снимка: Shutterstock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *