7 скрити тайни в портрета на Мона Лиза

Сподели

Съдбата на най-известната картина в света е да е и най-загадъчната.

„Мона Лиза“ е може би най-популярната и обсъждана картина в света. Шедьовърът на Леонардо да Винчи вероятно е създаден между 1503 и 1506 г. Моделът на загадъчния портрет на Мона Лиза се предполага, че е Лиза дел Джокондо, съпруга на италианския благородник Франческо дел Джокондо. Но това е само една от многото догадки, които се доказват във времето и въпреки това остават в сферата на хипотезите.
Едно обаче е сигурно – „Мона Лиза“ крие в себе си повече тайни и неизвестни, отколкото бихме могли да си представим. Този факт я превръща в непрестанен обект на изследване и през годините се появяват все повече и повече твърдения относно тайните, които да Винчи е закодирал в своето творение. Днес ще се спрем на 7 от най-известните и обсъждани спекулации по темата.
 
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 17810780_401.jpg

Мона Лиза е бременна
Канадски експерти използват инфраред технология, благодарение на която да възпроизведат 3D образ на Джокондата. Това ги довежда до шокиращото откритие, че тя носи дете в утробата си. В исторически план Лиса дел Джокондо наистина е била бременна с второто си дете по времето, когато е създаден портретът на Мона Лиза. Това е още едно доказателство, насочващо вниманието към италианската благородница и потвърждаващо, че именно тя е била моделът, който да Винчи е нарисувал. Самоличността, както и бременността й обаче и до днес остават само в сферата на догадките. Но каквато и да е истината не може да се оспори фактът че Мона Лиза действително има леко коремче, което се вижда и с просто око.

Първо е бил нарисуван фонът
За изложбата „Mona Lisa secrets revealed” е използвана модерна технология, която показва, че фонът зад Мона Лиза е бил нарисуван преди тя самата да се появи в очертанията на картината. Авторът на изложбата – французинът Паскал Кот разказва, че действително образът на Джокондата се е появил върху вече готовия фон и това е станало възможно с много специални техники, използвани от гениалния Леонардо да Винчи.

Грешката на да Винчи
Звучи невъзможно, но е факт. Линии, открити под боите на финалния вариант на картината, показват, че големият гений да Винчи е направил грешка. Тя се наблюдава чрез специална технология в един от пръстите на лявата ръка на Мина Лиза, чиято позиция е била сгрешена в първоначалните скици на портрета. Това откритие прави таланта на да Винчи още по-симпатичен за нас, доказвайки, че и той като всички хора, не е бил безгрешен. Кот казва в свое интервю: „Дори Леонардо да Винчи е имал колебания.“

Проблеми с холестерола
Още една шокираща спекулация около образа на загадъчната Мона Лиза. През 2010 година д-р Вито Франко от университета в Палермо излага своето медицински обосновано становище, че от вида на Джокондата той съди, че тя е имала определено болестно състояние, свързано с проблеми с холестерола. Звучи налудничаво, но италианският лекар и поддръжниците му са твърдо убедени в това.

Скрити животни във фона на „Мона Лиза“
Рон Пикарело – художник и автор на книгата „Solving Mona Lisa”, достига по време на търсенията си до извода, че във фона на прочутата картина има няколко скрити образа на животни. Един от тях е конска глава, който според Пикарело може би е бил използван от да Винчи заради някакъв религиозен култ.
„Защо обаче са скрити, не зная“ – признава той.

Изображение в стара френска книга от 1870 г..
Изображение в стара френска книга от 1870 г..


Куртизанка ли е била Мона Лиза?

Някои от предишните спекулации около картината на да Винчи твърдяха, че Мона Лиза най-вероятно е била куртизанка. За това се съдеше поради липсата на вежди и мигли в образа на Джокондата и разпуснатата й коса, което са били отличителни белези за жените, правещи платена любов. През 2007 г. обаче Паскал Кот доказва, че всъщност Мона Лиза е имала вежди и мигли, които с времето са избледнели и са престанали да се виждат. Обяснение за разпуснатата коса обаче така и няма.

Усмихва ли се Мона Лиза?
Този въпрос терзае хората от векове насам. Усмихва ли се Джокондата или не, се питат поколения наред по целия свят. Учени достигат до извода, че усмивката на Мона Лиза е толкова загадъчна, защото е нарисувана на определени честоти. Нито е усмивка, нито не е. Тук всичко идва от перспективата казват експертите. Тоест, ако гледате Мона Лиза в очите, ще ви се струва, че тя се усмихва, ако я погледнете в устата обаче, ще ви се струва че не се усмихва. Също така по-усмихната е, ако я гледате отдалече и по-намръщена, ако я гледате отблизо.

Шифърът на Леонардо

Едноименната книга на Дан Браун беше подложена на линч от историците и критиците, защото не била точна в базирането на историческите факти. Но това не означава, че няма частица истина в книгата. Оказва се, че действително има скрити букви и символи – буквата S, скрита в лявото око на Мона Лиза, буквата L – в дясното око, а цифрата 72 в моста от фона.. Те не се виждат с просто око, а само с помощта на лупа, казва Силвано Винченцо. Какво обаче означават те можем само да гадаем и може би така и никога няма да разберем.
 
Източник 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *