7 внушителни кралски дворци

Сподели

Каналът “Royal News” на Vbox7 ни запознава с някои от най-великолепни кралски дворци в света. Те са направени от най-добрите архитекти на своето съвремие и са триумф на държавната власт, богатство и разкош.

Императорският дворец, Токио

дворци

Снимка: Istock

Той се намира в центъра на града и е потънал в тишината на огромен парк. Заобиколен е от ров и дебели каменни стени, а в него живее императорът на Япония Акихито със семейството си.

Зимният дворец (Ермитаж), Санкт Петербург, Русия

дворци

Снимка: Istock

Зимният дворец в Санкт Петербург е официалната резиденция на руските монарси от 1732 до 1917 г. Той е построен в монументален мащаб, за да отрази мощта и силата на имперска Русия.

Топкапъ, Истанбул, Турция

дворци

Снимка: Istock

Топкапъ е бил впечатляващ имперски дворец в продължение на 400 години до разпадането на Османската империя в началото на XX век. Днес многобройните градини, богато украсени зали и имперската съкровищница са туристическа атракция.

Бъкингамският дворец, Лондон, Великобритания

дворци

Снимка: Istock

Дворецът е официалната резиденция на британската монархия от 1837 година насам. Във внушителната сграда има 775 стаи, като от тях 52 са спални за членовете на кралското семейство. Бъкингам разполага още със 188 спални за персонала, 92 кабинети и 78 бани.

Големият дворец, Банкок, Тайланд

дворци

Снимка: Istock

Красивият кралски комплекс е бил официална резиденция на тайландските крале между 1782-1925 г., а днес той все още се използва при посрещане на чужди държавни глави или кралски церемонии. Дворецът се състои от внушителни сгради, зали и пристройки. Там се намира и Храмът на Изумрудения Буда, който е едно от най-свещените места в Тайланд.

Алхамбра, Андалусия, Испания

дворци

Снимка: Istock

Алхамбра е крепост и архитектурен комплекс в Гранада, южна Испания, който до 1492 г. е резиденция на мавърските владетели. Комплексът се състои от градини, дворец и крепост и е разположен на един от хълмовете в източната част на града, в подножието на планината Сиера Невада.

Той заема площ от около 142 000 м², има размери 740 на 205 м и е обграден от крепостна стена, защитена с 13 кули. Северната страна на хълма е естествено защитена от дефилето на река Даро, което отделя двореца от старата част на града – Албаисин.

Дворецът Мисор, Индия

дворци

Снимка: Istock

Историческият дворец Мисор, разположен в едноименния град в Карнатака, Южна Индия, е една от най-величествените кралски сгради в Индия.

Той е бил седалище на кралската династия на махараджите на Мисор, която управлява държавата от 1399 до 1950 г. Триетажната каменна сграда от фин сив гранит и розови мраморни куполи има фасада с няколко обширни арки, поддържани от високи колони.

Снимка Istock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *