Днес, 8 декември, е денят на свинската мас

Сподели

Свинската мас е полутвърд продукт от бяла мазнина, получен чрез рендериране на мастната тъкан на прасето. Различава се от лой , подобен продукт, получен от мазнини на говеда или овце .

Някога свинската мас е била широко използвана в кухните на Европа, Китай и Новия свят и все още играе значителна роля в британската , централноевропейската , мексиканската и китайската кухни. В британската кухня свинската мас е традиционна съставка на пайове с кайма и коледни пудинги, сладкиши и за пържене на риба и чипс, както и много други приложения.
Мазнината се консумирана като се намазва върху хляб, някога е била много разпространена в Европа и Северна Америка, особено в районите, където млечните мазнини и растителните масла са били рядкост.
В Полша свинската мас, смесена с плодове, обикновено нарязана ябълка и намазана върху дебели филийки хляб, често се сервира като предястие.
Топената свинска мас може да се използва за производство на биогориво  и сапун . Свинската мас е полезна и като режеща течност при обработката . Използването му в машинната обработка намалява от средата на 20-ти век, тъй като други специално проектирани течности за рязане стават известни.
Снимката е от реклама от 1916 г. за свинска мас, произведена от Swift & Company