8 тайни за отглеждането на фикус лира

Сподели

Всяко растение има специфични особености при отглеждането, за да изглежда винаги така, сякаш току-що сте си го взели от разсадник. Ето какви са тайните при отглеждането на фикус лира.

8 тайни за отглеждането на фикус лира

Какво е идеалното място у дома за фикус лирата?

Изберете място, където растението ще получава най-много светлина, но не и преки слънчеви лъчи, които могат да увредят листата.

Какво означават кафявите петна по листата? Има ли начин да спрете разпространението им?

Кафявите петна може да показват редица проблеми, но те обикновено са свързани с прекалено много или твърде малко поливане, които водят до разболяване на растението. Регулирайте поливането и кафявите петна трябва да спрат да се появяват.

Колко важно е избърсването на праха от листата?

Фикус лирата има големи и широки листа, които събират доста прах. Той обаче нарушава “дишането” на растението, както и намалява притока на светлина, който достига до повърхността на листата. Прахът по листата може да е причина и за появата на гъбички и бактерии, които да разболеят растението.  Ето защо е важно редовно да избърсвате праха от листата на фикус лирата с мека и влажна памучна кърпа. Добре е да къпете растението под душа няколко пъти в годината с хладка вода.

8 тайни за отглеждането на фикус лира

Колко често трябва да поливате  и от колко вода се нуждае фикус лира?

Когато половината от дълбочината на почвата е суха, е време за поливане. Колко често трябва да се полива зависи от големината на саксията, от температурата и влажността в помещението, в което расте фикус лирата.

Как да накарате фикус лира да образува разклонения, вместо да расте само на височина?

Важно е да подрязвате растението в края на зимата и началото на пролетта. Така ще предразположите растението да се развива настрани, а не само на високо. Важно е и редовно да въртите саксията на растението, защото фикус лирата има склонността бързо да се накланя в посока на светлината.

Ако капят листата на фикус лира?

Това обикновено се дължи на прекалено много или твърде малко поливане. Рязката промяна в температурата, прекалено студения или прекалено горещ въздух също причиняват окапване на листата.  За да предотвратите окапването на листата, сменете мястото на растението, регулирайте поливането и пръскайте често листата на растението с вода.

Честото преместване на растението в различни стаи или местенето му навън ще му навреди ли?

Може да отглеждате растението и навън, но при преместването му, трябва температурната разлика да не е голяма. Местенето по стаите също няма да му навреди, ако спазвате условието да е на светло, но не и на пряка слънчева светлина.

Когато корените се покажат над почвата или от дъното на саксията?

Време е за пресаждане в по-голям с няколко сантиметра съд. Но може и да подрежете корените с ножица и да върнете растението в същия съд.

8 тайни за отглеждането на фикус лира

Източник Rozali.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.