9 известни забележителности, които не бива да бъдат снимани

Сподели

Когато посетим някоя от световноизвестните забележителност, няма как да не ни се прииска да я снимаме от всевъзможни гледни точки.

Може да ни се струва абсурдно, но интересен факт е, че именно на най-сниманите места в света всъщност снимките са забранени. И докато на някои от тях ограниченията са само частични, то на други забраната е пълна и може да ви донесе сериозни глоби. Ето и най-известните такива забележителности, при посещението на които трябва да използвате фотоапарата си особено предпазливо (ако изобщо е разрешена употребата му):

 Дворецът на слънцето Камсусан (Пхенян, Северна Корея)

Тази сграда служи като мавзолей на основателят на КНДР Ким Ир-сен и синът му Ким Чен-ир.Там е доста трудно да се влезе, като чужденец може да попадне вътре само по време на официална обиколка, организирана от властите и след специално получено разрешение. В случай че все пак успеете да влезете, ще се наложи да спазвате някои правила – пушенето и говоренето вътре са забранени, а също и правенето на снимки и клипове. Интересно е, че на входа всеки посетител е издухван със специална машина, за да не внася прах в мавзолея.

Айфеловата кула (ПарижФранция)

Макар това да е едно от най-сниманите места в целия свят, тук също има някои ограничения, относно фотографирането. Тъй като кулата е осветявана през нощта по особен начин, който се счита за вид изкуство и е защитен от закона за авторското право,  тогава е забранено и правенето на снимки. Естествено, ако сте любители, които нямат намерение да ползват снимките за комерсиални цели, можете да снимате.

Замъкът Нойшванщайн (Германия)

В този приказен замък също има някои правила, които трябва да бъдат спазени – вътрешността му може да бъде разгледана само по времена половинчасовата обиколка с водач, като правенето на снимки и клипове е забранено. Освен това не е разрешено да влизате с раница или бебешка количка.

Гранд Каньон (Аризона, САЩ)

Това величествено творение на природата привлича милиони туристи годишно, но и при него съществуват някои ограничения. Тук има изградена специална платформа за наблюдение, представляваща стъклен мост – именно на нея е забранено да се носят фотоапарати, а туристите се допускат само със специални покривала на обувките, за да не надраскат стъкления под.

 Тадж Махал (АграИндия)

Това здание може да бъде снимано само отвън, тъй като вътре снимките са забранени. Освен това е забранено и пушенето, яденето и говоренето на висок глас. Също така телефонът ви трябва да бъде изключен или поставен на безшумен режим.

 Сикстинската капела (ВатиканаИталия)

Тази някогашна църква днес е превърната в музей, като е един от най-забележителните паметници на ренесанса. Тук определено има какво да се види, но за съжаление снимките вътре са забранени, както и вдигането на шум.

 Уестминстърското абатство (Лондон, Англия)

Правенето на снимки тук също е забранено, тъй като се счита, че така се разваля религиозната атмосфера. В случай, че искате да се сдобиете със снимки от там, бихте могли да свалите такива от сайта на обекта, но само за лична употреба.

Мавзолеят на Ленин (МоскваРусия)

Това място в миналото е било много по-популярно, но ако искате да го посетите днес, трябва да знаете, че снимането на Ленин е забранено. Любопитен факт е, че лабораторията, занимаваща се с балсамирането на тялото му е балсамирала и някои от телата на други известни политици извън Русия.

Национален парк Улуру Ката Чута (Австралия)

В случай, че искате да правите комерсиални снимки на това място, трябва да поискате специално разрешение. Дори и да правите такива само за лична употреба, трябва да знаете, че не навсякъде това е разрешено, тъй като някои места в парка се смятат за свещени – дори е забранено да ги нарисувате.

Източник peika.bg

Снимки Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.