9 любопитни факта за тофу

Сподели

Тофу е много популярно в Съединените щати и Европа и е основен елемент в повечето вегетариански диети. Соевият продукт е изключително гъвкав и може да се използва в няколко приложения в кухнята. Но откъде идва и как се прави, разказва foodpanda.

– Тофу произхожда от Китай. Създаден е преди около 2000 години в Китай по време на династията Хан (206 г. пр. Хр. – 220 г.).

– Тофу е направен като сирене.  Един от странните факти за тофу е, че процесът на приготвяне на тофу е много подобен на правенето на сирене. Процесът започва със соево мляко. Добавят се коагуланти, за да се отделят твърдите вещества от течностите.

– Има три теории за изобретяването на тофу, но всъщност няма факти за създаването на тофу. Най-популярната легенда е, че е създадено от принц Ли Ан (179–122 г. пр. Хр.)

– Тофу е тясно свързано с будизма. Разпространението на Тофу в Корея и Япония съвпадна с разпространението на будизма. Будизмът вярва, че убийството има негативни кармални последици за задгробния живот. В резултат на това убеждение много будисти са вегетарианци.

– Тофу е японска дума. Името Тофу е японски термин, който произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която буквално означава кълцан боб.

– Тофу е много здравословно. Тофу е с ниско съдържание на калории на порция и е чудесен източник на протеини, желязо калций или магнезий.

– Бенджамин Франклин представя тофу в САЩ.

– Тофу е бил ценен деликатес на самураите. По време на периода Камакура (1182-1333 г. сл. Хр.) Тофу е ценен деликатес на самурайската управляваща класа.

– Замразяването на тофу го променя. Когато тофу е замразен, затворената вода се превръща в ледени кристали, които пробиват клетъчните стени. При размразяването тофу поема жълт цвят и по-твърда и каучукова текстура.                                                                              

Снимка  Shutterstock

Източник Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.