9 септември: Национален празник на България до 1990 г.

Сподели

За пръв Денят на свободата се чества като национален празник и неприсъствен ден на 9 септеври 1945 г.

По повод на  първата годишнина са помилвани и освободени от затвора около 900 души, които са осъдени от  Народния съд, а над 1000 души са пуснати от трудовите лагери.

Деветосептемврийският преврат  е насилствена промяна в държавната власт в България, която е извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. със  свалянето на  правителството на Константин Муравиев и идването на власт  правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Събитията от 9 септември 1944 г. все още нямат единодушната оценка на историците.

До 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание“.  След това  до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата се определят като  „социалистическа революция“.

След политическата промяна от 1989 г. събитието се приема като  „военен преврат“.

След Деветосептемврийския преврат идва вълна на насилие от комунистически групи срещу политически или лични противници. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. Народен съд в края на 1944 г. Според различни изтоници броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души.

Осъдените на смърт от  Народния съд са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Източник Е-ЗдравеЙ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *