Как да се адаптираме към студеното времe

Сподели

Според специалисти, с настъпването на студеното време хората започват да се движат по-малко, все по често са в неприветливи пространства и се наддава тегло.

През зимата се наблюдава недостиг на витамините B1 и B6 в организма. При спад на витамин В1 се намалява паметта и концентрацията, човек става раздразнителен, апатичен, страда от безсъние.

Храната трябва да бъде богата на витамини Е, С и А.

Витамин С е мощен антиоксидант, който играе важна роля в обмяната на веществата, подобрява имунната система,участва в производството на хормонните на щастието. Отличен източник на витамин С са зеленчуците и плодовете (особено шипката, аронията, касисът и лимонът). Картофите също са богати на витамин С.

През зимата трябва да се засили консумацията на зеле, лук, репички и магданоз. Дневната доза на витамин С през зимата трябва да е 70-100 мг.

Витамин Е е смятан за най-мощния природен антиоксидант. Той поддържа имунната система, участва в синтеза на хормоните, предпазва клетките от увреждания. Витамин Е може да намерите в растителните масла, зеленчуците, млякото, яйцата, месото и зърнените кълнове. Дневният прием на витамин Е трябва да е 10 мг.

За подсилване на организма средство е медът. Той има широко антибактериално действие, подобрява работата на мозъка и стомаха. Може да се приема дневно около 100 грама, това са 1-2 супени лъжици.

Чесънът  е чудесно средство срещу настинка. Той е наричан естествения антибиотик. За неговите лековити свойства е растителното масло с антисептични и антибактериални свойства. Чесънът действа по-добре, когато е смачкан или изстискан, а не когато е нарязан, тъй като при смачкването се разрушават повече клетки и се отделят важни за имунната система вещества.

Чесънът може да бъде поставен стрит в стаята, в която има болен с вирусна инфекция. Така чесъна ще продължи да отделя летливи вещества в продължение на 3-4 часа с противовирусен ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *