Черимоя – с уникален вкус

Сподели

Черимоя се отличава от останалите тропически плодове с уникалния си вкус, прекрасен аромат и атрактивен външен вид. Златната перуанска ябълка заслужава не само да бъде опитана, но и да заеме достойно място в здравословното хранене. 

черимоя

Черимоя е плодът на дървото Annona cherimola от семейство Annonaceae. Расте в долината на Андите над 1500 м височина от Колумбия до Перу, в Калифорния,  Австралия, Южна Испания, Италия и други топли страни по света. От Средновековието черимоята е пренасяна в различни части на света и отглеждана като декоративно растение, с което са украсявали парковете, градините, дворците и домовете, заради красотата и аромата й. 

черимоя

Дървото достига до 10 метра височина, има дълги листа, покрити с власинки. 
Плодът черимоя може да достигне до 2-3 кг, има зелено-кафява матирана кожа с грапава повърхност. Сърцевината й е с кремав цвят с черни семена, които са отровни. Вкусът й уникален –  нещо средно между банан, ананас, манго и ягода. Толкова е вкусна, че я наричат „златната перуанска ябълка”. 
Черимоя – хранителни качества

Черимоя е богата на витамините А, С, Е и В6, минералите калий, натрий, фосфор, калций, магнезий и други, аспарагинова и глутаминова киселина, лизин, тирозин и други полезни вещества. 

Внимание: Семената на Черимоята не са подходящи за консумация.

черимоя

Хранителни стойности в 100 г черимоя: 75 ккал, 1,6 г белтъчини, 0,7 г мазнини, 18 г въглехидрати, 3 г фибри

Как се консумира черимоя?
Кората на черимоята се обелва, разрязва се и се отстраняват черните семена, които са отровни. В някои южни страни дори ги използват за унищожаване на паразити, заради силното им бактерицидно действие. Може да се консумира директно или да се гарнират с нея различни десерти – сладоледи, плодови салати, торти, кремове, конфитюри и т.н.

черимоя

Кората на черимоята е фина, а сърцевината – много мека и нежна, не издържа дълго и трудно се транспортира. Когато кората й започне да пожълтява и омекне, тогава е узряла. Естествено узрялата черимоя на дървото е много по-вкусна от откъсната зелена и узряла изкуствено. Много рядко може да бъде намерена и в българската търговска мрежа. 

Източник и снимки Розали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *