Черният лешояд се завърна в България

Сподели

Бобрите пристигнаха отново след век и половина отсъствие

Черният лешояд се завърна у нас след 36-годишно отсъствие, съобщават от Зелени Балкани.

Точно 145 дни след излюпването, първият успешно отгледан в природата в България черен лешояд напусна гнездото си. Това е моментът, в който размножителният сезон за родителите му се води за успешно приключил и отбелязва завръщането на вида в българската природа, отбелязват зоолозите.

Три двойки снесоха яйца в Стара планина тази година, но само една успя да отгледа малко, което вероятно се дължи на неопитността на младите родители. Младият лешояд беше кръстен с името Мичев-Боев – на двамата орнитолози и природозащитници Таню Мичев и Николай Боев, които още през 1980 година установяват, че видът е изчезнал в България и приживе правят всичко възможно да го върнат в природата.

Бобрите пристигнаха отново след век и половина отсъствие

За завръщането на европейските бобри у нас съобщават български зоолози. Гризачите са засечени у нас след 150-годишно отсъствие, съобщават учените, които успяват да заснемат вида на територията на страната. Бобрите са наблюдавани по поречието на река Русенски Лом в защитената зона „Ломовете“ от Натура 2000. Първата информация за следи от вида е от средата на септември 2020 г., а през април тази година е заснет индивид. Животните са наблюдавани и в други съседни територии, което увеличава шансовете видът да се завърне в България по полуестествен начин, отбелязват зоолозите.

Най-вероятно животните са дошли у нас от съседна Румъния. Следите на бобрите са открити за пръв път през септември миналата година от служители на горските стопанства. Те забелязват „незаконна сеч“ на дървета, но се оказва, че върбите и тополите са паднали жертва на гризачите с остри зъби. До преди два века и половина европейският бобър е бил широко разпространен вид в цяла Европа и северната част на Азия. Масовото му избиване за козина и месо бързо намалява популацията му.

Преди няколко години български зоолози съобщиха и за завръщането на риса в България. Учените чуват мяукане на рис в района на язовир „Ясна поляна“ в Странджа, а през 2008 година в района на Осоговската планина е направена снима с фотокапан на възрастен мъжки рис. Една година по-късно е заснет и млад екземпляр на същото място. Последният регистриран индивид у нас е убит през 1941 година в резервата „Парангалица“ от немски войници. От началото на 40-те години на миналия век се смята за напълно изчезнал.

Източник Мonitor

Снимка Интернет