Сексапилният актьор Джерард Бътлър днес празнува своя рожден ден!

Сподели

Роден е на 13 ноември 1969 г в Глазгоу, Шотландия, в семейството на Маргарет и Едуард Бътлър. Израства заедно с по-големите си брат и сестра в родния град на майката Пейзли, Шотландия. В ранното си детство живее също така и в Канада.

Родителите му се развеждат, когато той е дете. Той, неговият брат и сестра му са отгледани от майка им. Не е поддържал никакъв контакт с баща си, среща го отново, когато е на 16 години. Баща му умира, когато Джерард е на 20. Бътлър посещава Глазгоуския университет където учи право. Председател е на училищно правното общество заради дружелюбността и социалните си контакти.

 

джерард бътлър

Снимка: Getty/Gulliver

Неговата актьорска кариера започва благодарение на актьора Стивън Беркоф, с когото впоследствие играе в „Атила“ (2001). В него той играе ролята на вождът на хуните – Атила.

Беркоф му предлага роля в пиесата „Кориоланус“ и Бътлър решава да се откаже от правните науки в полза на актьорството. По-късно той играе Рентън в сценичната адаптация на „Трейнспотинг“ през 1996. Неговият филмов дебют е в „Mrs Brown“ (1997), където участва заедно с Били Конъли.

Някои от най-запомнящите се и любими негови роли са във филмите „300“, „Послепис: Обичам те“, „Рокенрола“, „Грозната истина“, „Проповедникът с картечница“.

Снимка Gettyimages/Gulliver

Източник Edna.bg