Четирима души са пострадали от отровния спанак

Сподели

Опасните продукти са изтеглени от всички установени обекти на територията на страната. Техният брой все още не е ясен, тъй като става въпрос за големи вериги

ационалният консултант по токсикология доц. д-р Маргарита Гешева съобщи в предаването „Здравей, България“ по NOVA, че има четирима души, които са пострадали от опасния спанак. По нейни думи

отравянето с татул е съпроводено от сърцебиене, сухота в устата, замъглено виждане, разширени зеници и халюцинации.

Междувременно проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за наличието на спанак, примесен с отровни листа татул в търговската мрежа, продължават. Също продължават и действията по изтеглянето на опасната храна от търговската мрежа.

[quads id=10]

БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 грама, сорт „Горила”, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.

Началникът на Дирекцията „Контрол по храните“ към БАБХ Кремена Стоева беше категорична, че опасните продукти са изтеглени от всички установени обекти на територията на страната. Техният брой все още не е ясен, тъй като става въпрос за големи вериги.

„Отговорността за случилото се носят всички бизнес оператори, които извършват тази дейност“, заяви Стоева.

По нейни думи не се допуска, че татул може да има и в други продукти, тъй като производителят сам пакетира продукцията си. Няма данни той да е продавал на други пакетиращи фирми, които правят миксове от салати. Стоева каза, че този, който продава храната няма право да я продава, ако види, че има нещо нередно. Всички, които са извършили нарушение спрямо законодателството, ще бъдат санкционирани.

„Обектът, в който се почиства и пакетира този спанак не е регистриран по реда на Закона за храните. Води се нерегламентиран обект, той не е бил в системата на контрол“, категорична беше тя.

[quads id=10]

Изтеглянето на спанака от търговската мрежа започна след постъпването на два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище.

Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна, приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, наподобяващи татул.

Източник Vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *