Д-р Янев: Вирусът изпреварва ваксинацията и имунизира българите

Сподели

Kоронавирусът категорично изпреварва процеса на ваксинация и той имунизира българското население. Ваксинационният процес катастрофално изостана“. Това каза пред БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар в София.

Той подчерта, че това е на много лоша цена, която е 5% смъртност.

„Промяна в съотношението ваксинация – вирус едва ли ще настъпи“, прогнозира лекарят и уточни, че са необходими 2,5 милиона ваксини, с които в близките около два месеца да се ваксинират 2,5 милиона българи, което според него ще е достатъчно количество за постигане на колективен имунитет, защото голям процент от хората в България са с имунитет след боледуване с COVID-19.

По думите на д-р Янев разхлабването на мерките от 1-ви април е самоубийствен акт, от който ще има катастрофални последствия. „Вирусът ще се движи мълниеносно и болничната система ще приключи“, смята д-р Янев.

Общопрактикуващият лекар сподели, че лекарите са на предела на възможностите си.

Той обясни, че Спешната помощ изнемогва, а е въведена централизация и в болниците приемат само пациенти, докарани от спешните екипи. Той даде пример с пациенти, чакащи за линейка по 6-7 часа, което по думите му е разпад на бързата помощ, които физически не могат да поемат случаите.

„Всеки пациент с температура е с COVID-19, други вирусни инфекции няма“, подчерта д-р Янев.

Източник Днес.бг

Снимка: архив, БГНЕС