Да си изпечем играчки за елхата

Сподели

Това не е шега – украсата за коледното дърво наистина можем да си я омесим сами и да я пъхнем във фурната, преди да я озветим и окачим по зелените клонки на елхата. Още не ви се вярва? Добре, ето за какво става дума.

Нужно ви е особен вид тесто – солено. Рецептата му е изключително проста, затова пък после от него можете лесно да правите колкото си искате сложни фигурки с неограничена трайност.

Този вид художествено творчество става популярен не особено отдавна, макар че корените му са в най-древните пластове на славянските култури. Да се работи със солено тесто е не само лесно, а и достъпно за всеки. Първо, защото във всеки дом ще се намери брашно, и второ – този материал е далеч по-податлив на оформяне от гипса и многократно по-траен от познатия ни пластилин.

Необходими са ни 200 грама брашно, 200 грама сол и 125 мл. вода, за да получим стандарно солено тесто за обемни фигурни. То трябва да е гладко и еластично (за целта някои добавят 1 с.л. олио, крем за ръце или глицерин). След като го омесите, оставете го за няколко минути настрани да си „почине“. После се заемете с ваенето. Ако решите да направите играчки за елха, те не бива да са много големи и тежки. Затова разстелете върху масата полученото тесто с помощта на точилка. Вземете различни формички за коледни сладки и изрежете фигурки. Ясяка от тях е добре да има и дупчица в някой горен ъгъл, през която накрая да прокарате конец или панделка за окачване.

Прехвърлете получените фигурки в тава за печене и… във фурната на най-ниската температура. Така те по-скоро се сушат,а не изгарят. Нужно е търпение, но когато са вече изпечени и охладени, идва най-забавният момент – оцветяването. Можете да използвате темперни бои, лак за нокти или каквото още ви хрумне. Важно  е да го правите с децата и удоволствието ще е за всички.

Снимка happywoman.bg

Източник happywoman.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.