Днес, 10 Декември, е рождения ден на Аватар

Сподели

Аватар е американски епичен научно-фантастичен филм от 2009 г., излиза на екран на 10 декември е режисиран, написан, продуциран и съредактиран от Джеймс Камерън, с участието на Сам Уортингтън , Зоуи Салдана , Стивън Ланг , Мишел Родригес и Сигурни Уивър .

Действието на филма е в средата на 22-и век, когато хората колонизират Пандора , лунна обитаема луна на газов гигант взвездната система Алфа Кентавър , за да добива минерала унобтаний ,  свръхпроводник със стайна температура .  Разширяването на добивната колония заплашва продължаването на съществуването на местно племе Na’vi  – хуманоиден вид, местен за Пандора. Заглавието на филма се отнася до генетично конструирано тяло на Na’vi, управлявано от мозъка на отдалечен човек, който се използва за взаимодействие с местните жители на Пандора.

Разработването на Аватар започва през 1994 г., когато Камерън пише 80-странична обработка на филма.  Снимките трябваше да се проведат след завършването на филма на Камерън „ Титаник“ от 1997 г. , за планирано излизане през 1999 г.  но според Камерън необходимата технология все още не беше налична за постигане на неговата визия за филм. Работата по езика на извънземните същества на филма започва през 2005 г., а Камерън започва да развива сценария и измислената вселена в началото на 2006 г. Аватар е официално предвиден в размер на 237 милиона долара.

Според други оценки разходите са между 280 и 310 милиона долара за производство и 150 милиона за промоция.  Филмът широко използва новите техники за заснемане на движение и беше пуснат за традиционно гледане, 3D гледане (използвайки форматите RealD 3D , Dolby 3D , XpanD 3D и IMAX 3D ) и за „ 4D “ преживявания в избрани южнокорейски театри.  Най- стереоскопичен киното бе смятан за пробив в киното технология.

Премиерата на „ Аватар “ беше в Лондон на 10 декември 2009 г. и беше пуснат в САЩ на 18 декември за положителни отзиви, като критиците високо оцениха неговите новаторски визуални ефекти. По време на своето театрално представяне филмът счупи няколко рекорда на касите и стана най-касовият филм по това време , както и в САЩ и Канада , надминавайки „ Титаник“ на Камерън , е държал тези записи в продължение на дванадесет години.

Аватар остава най-касовият филм в света в продължение на почти десетилетие, преди да бъде изпреварен от Avengers: Endgameпрез 2019 г. И до днес Аватар остава вторият филм с най-много приходи за всички времена, когато е коригиран за инфлация след „ Отнесени от вятъра“ с общо над 3 милиарда долара. Той също така стана първият филм с над 2 милиарда долара  и най-продаваният филм за 2010 г. в САЩ . Аватар беше номиниран за девет награди „Оскар“ , включително за най-добър филм и най-добър режисьор , и спечели три, за най-добра художествена режисура , най-добра операторска работа и най-добър визуален ефект. Успехът на филма също така доведе до това, че производителите на електроника пуснаха 3D телевизори  и доведоха до увеличаване на популярността на 3D филмите .

След успеха на филма, Камерън подписва с 20th Century Fox за продуциране на четири продължения: Аватар 2 и Аватар 3 са завършили основното заснемане и са планирани да бъдат пуснати съответно на 16 декември 2022 г. и 20 декември 2024 г .; следващите продължения са планирани да излязат на 18 декември 2026 г. и 22 декември 2028 г.  Очаква се няколко членове на актьорския състав да се завърнат, включително Уортингтън, Салдана, Ланг и Уивър.