Днес, 10 януари, е рождения ден на Татяна Лолова

Сподели

Голямата българска актриса Татяна Лолова е родена в София на 10 февруари 1934 г.

След завършването си, през 1955 г. Татяна Лолова е назначена в русенския театър. В края на следващата година, на 26 декември, 1956 г. – тя става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричния театър – който официално се води основан през 1957 г.

Но популярността за първи път идва не толкова от театъра, колкото от радиото и по-точно от предаванияjd на редакция „Хумор, сатира и забава”. Там за първи път много от българските актьори пропяват и се раждат прочутите „Златни косове”. Лолова става известна от радиото, но голямата популярност естествено идва с появата на телевизията. Първите излъчвания са на живо от студиото в Телевизионната кула, а хората се събират да гледат в малцината, които са си купили телевизор.

По думите на професор Любомир Тенев, „в нейната игра има нещо парадоксално. Колкото и кратко да е на сцената, тя ни „разказва” смешно-тъжната житейска повест на своята героиня. И същевременно играе остро, експресивно, задъхано, фантазно, между битовото и „ирационалното”, между реалното и недействителното… Сега в хумора на Татяна Лолова има нещо от трагиката на Молиер, а в драматизма й – нещо от хумора на Молиер. Радвам се, че я има. Без нея сцената ни би твърде опустяла.”

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199.

Снимка Пик