Днес, 21 януари, е рожденият ден на изобретателя Румен Антонов

Сподели

Днес, 21 януари се е родил през  1944 г. в София, точно ден след най-жестоката бомбандировка на столицата.

Баща му е бил царски офицер, което още от малък го слага в черния списък на управниците.

Заради произхода си има неприятности в социалистическа България и затова прави 17 неуспешни опита да избяга зад граница.

В момента неговото изобретение се използва от Сузуки, Хонда, Рено и Тойота. Между другото Тойота са се пробвали да използват кутията на Антонов без необходимия лиценз

Румен Антонов има мечта да следва медицина, но завършва образованието си като частен ученик и се записва във ВМЕИ Ленин, днешният Технически университет. Там учи  специалност двигатели и автомобили.

Способността му да рисува и познанието му на техниката го карат да се запише в новоформираната специалност Промишлен Дизайн в художествената академия. Изкарва и курс по физика при известния проф. Азаря Поликаров.

По това време баба му му подарява първата кола – Рено 8.Резултат с изображение за Румен Антонов

Любопитството му обаче не се спирало до там, той се интересувал и от физика. Пише интересна теория и прави впечатление на академичното ръководство на Софийския университет, където го канят за асистент. Той обаче отказва, което допълнително влошава отношенията му с режима.

На 23 декември 76-та въпреки всичките трудности успява да получи патент за Двигател с вътрешно горене по четиритактов цикъл, което може би е първият частен патент за цяла България. През следващата година проектира цял автомобил, който за съжаление вижда бял свят доста години по-късно.Свързано изображение

В началото на 80-те работи трескаво по нещо коренно различно обаче. Открива лечение за атеросклероза и други болести на кръвоносната система. Отбелязва значителни успехи, но скоро експериментите му са прекратени лично от Тодор Живков, обявяват го едва ли не за шарлатанин.

От дълго време Антонов е твърдо решен да напусне страната, прави общо 17 неуспешни опита да премине границата през годините, докато през 88-ма не се жени за французойка и успява да емигрира във Франция. Озовава се в Париж без да знае нито думичка френски и с 150 франка в джоба си.

С много усилия успява да намери инвеститори, които да му помогнат да представи в състезание своята студентска любов – автоматичната безстепенна кутия. Неговата скоростна кутия е с почти 20% по-икономична, има и по-добри динамични качества от конкуренцията, за него се застъпват видни личности от авто индустрията, но въпреки това състезанието се печели от съвсем стандартна френска кутия.

Въпреки това не се предава. Успява да основе своя собствена компания, която не след дълго е оценена на 150 милиона долара. Продава своята скоростна кутия на Хонда, Рено, Пежо, Роувър, Крайслер и Сузуки. Китайски и индийски автомобилостроители също купуват патента. Други използват патентованото изобретение на незаконно. Тойота Приус, която е най-разпространената хибридна кола, използва изобретението на Антонов, без разрешението му.

На 14 юни 2005-та година в двора на сградата където е бил коронован самият Луи 13-ти, в центъра на най-шикозния парижки квартал, най-накрая показва своята рожба. Дизайнерският автомобил, който преди доста години проектирал в София. Каросерията на колата тежи само 18 килограма, общо цялата кола под половин тон. Има два варианта за двигатели 54 и 110 КС. Купето е спортно и луксозно, произвежда се само по поръчка и струва над 100 хиляди евро. Автомобилът носи името на създателя си – Румен.

През годините Антонов често се връща в България, опитва се да започне да строи автомобили, да развива медицината, но въпреки демокрацията е малко или много саботиран от корумпирани управници.

В момента Румен Антонов работи по усъвършенстването на своят двигател без клапани и още много други, неразкрити до сега свои идеи. Той е световно признат като откривател и изобретател. Разработил е и две теории в атомната физика, които обясняват квантовите факти със съответните математически модели. Антонов е автор и на откритие в областта на медицината. Той експериментира върху себе си, за да да обясни причините за атеросклерозата, инфаркта и инсулта.
Основател е на Фондация „Антонов“, която подкрепя проекти в областта на медицината и микробиологията. Почти всеки българин се хвали с киселото мляко и компютъра, а забравя огромни открития като автоматичната скоростна кутия, която също е дело на българин – не го забравяйте той се казва РУМЕН АНТОНОВ.

През 1988 г. се жени за французойка и емигрира във Франция, установява се по-късно в Манчестър, Великобритания.

Изобретенията на инж. Румен Антонов:

  • „Антонов Пи Ел Си“

Изобретява уникална автоматична скоростна безстепенна кутия, която е приложима за малки коли и има слабо нарастване на разхода на гориво. С помощта на капитал от Холандия учредява фирма „Антонов Пи Ел Си“, регистрирана в Манчестър (1991). Патентова изобретената кутия и скоро след това я продава на водещи световни автомобило-производители – най-напред на японски („Хонда“), после френски („Рено“, „Пежо“), британски („Роувър“), германски (за „Даймлер-Крайслер“), индийски (за „Сузуки“), като се ангажира да разработи промишлен прототип. „Тойота“ също я използва, но без лиценз, за което изобретателят ги съди.

  • „Антонов АТ“

В Ротердам регистрира фирма „Антонов аутоматик текнолъджи“ („Антонов АТ“) с дъщерно дружество във Франция. Френската държава отпуска субсидия от 200 000 фр. фр. за нови разработки. Японският гигант „Хонда“ откупува лиценз за 6-степенна кутия (оценявайки я като по-малка, по-лека и по-икономична) с ангажимент за възнаграждение за всяка продадена кола с нея. Фирмата се котира на борсите в Лондон и Париж за над 30 млн. щ. дол. Нови перспективи се откриват със закупуването на клиента му „Роувър“ от най-големия китайски производител на автомобили.

  • Атеросклероза

Прави медицинско откритие като експериментира върху себе си, за да обясни причините за атеросклерозата, инфаркта и инсулта. Учредява (1998) фондация за изследвания върху атеросклерозата. След 11 години американски федерален орган разрешава извършване на експерименти върху доброволци. Изпитват се продуктите и във Франция. Основните му методи на лечение са с противогъбичния антибиотик „Нистатин“, който спря производството си непосредствено след прилагане на теоретичните разработки на г-н Антонов в практиката.

  • Автомобили

Чрез фирмата си 4 Stroke разработва спортен ретро-футуристичен миниавтомобил, посрещнат с възторг на Парижкия автосалон (2002). Разработва нов тип 4-тактов двигател с вътрешно горене и турбокомпресор.

С подкрепата на вицепремиера Николай Василев се опитва да започне производство на луксозна спортна кола в България, но се отказва поради неблагоприятната среда в страната. Прави още няколко опита за инвестиции в родината си, но не среща нужното разбиране и готовност от банките (да кредитират) и от бизнеса (да прави алуминиеви шасита, каросерии от стъклопласт и кожени интериори и да ги асемблира).

  • Физика
Разработва две теории в атомната физика, с които обяснява квантовите факти с математически модели.да се посочат разработките или съобщения за тях; кои квантови факти не са обяснени с математически модели

Румен Антонов – българинът световен откривател

Използвани материали от kovaklog