Днес, 26 февруари, e канонизиран св. Серафим Софийски чудотворец

Сподели

Тържествено отбелязваме паметта на св. Серафим Софийски Чудотворец. Това е най-новият канонизиран български светец през 2016 година.

„Срещу злото трябва да се излиза с добро. Но не с половинчати средства и половинчато добро, не с нещо малко по-добро от злото, а с пълно, безрезервно добро. Само тогава има шанс да победиш злото с добро.

Първото условие за всеки възход е смирението, т.е. да почувствуваш безсилието си и цялото си упование да възложиш на Бога. Бог обича смелите и смирените.“ (Из Душеполезните поучения на св. Серафим Софийски)

Свети Серафиме, топли сърцеведче и Софийски чудотворче, моли Христа Бога да се смили и помилва всички, които търсят молитвеното ти застъпничество и почитат святата ти памет!

Процедурата по канонизацията на Серафим Соболев продълвава дълго време, съставя се житие, изследва се богословското му наследство. Прави се запитване дали е сътрудничил на Държавна сигурност до руските и български служби.
Окончателното решение за канонизацията на архиепископ Серафим за Българската православна църква е взето на заседание на Светия Синод на БПЦ-БП на 5 февруари 2016 г.
За първи път в историята Св. Серафим Софийски Чудотворец беше канонизиран едновременно от Руската и Българската църква на 26 февруари 2016 г., след като дълги години се почиташе от народа като Светец и чудотворец. Той е погребан в криптата на руската църква в София, където ежедневно десетки хора търсят от него помощ и утеха.

От години, още преди да бъде канонизиран, гробът на отеца в Руската църква в София се прочу като олтар на надеждата за обикновените хора.

От години православната църква документира чудесата, случили се след молитва към архиепископ Серафим. Писмата с молбите на вярващите се изгарят след време, без никой да има достъп до тях.