Днес, 4 декември, е Световният ден на гепардите

Сподели

Международен ден на гепардите се отбелязва на 4 декември 2020 г. Ето интересни факти за тази дива котка:

Каква е скоростта на гепарда

Гепардът е най-бързото сухоземно животно в света. Те могат да изминат 70 мили в час (или 110 км / ч), което е толкова бързо, колкото колите се движат по магистралата. Гепардът може да достигне максималната си скорост само за 3 секунди!

Опашка като кормило

Гепардът има дълга, мускулеста опашка, която има плоска форма. Опашката почти функционира като кормило на лодка, защото те я използват, за да контролират управлението си и да запазят равновесието си, когато тичат много бързо.

Като футболисти

Гепардите имат „следи от сълзи“, които текат от вътрешните ъгли на очите им до външните краища на устата им. Тези знаци помагат да отразяват отблясъците на слънцето, когато ловуват през деня. Те работят точно като черните белези, които футболистите поставят под очите им по време на игрите. Тези белези също работят като мерниците на пушка, за да помогнат на гепарда да се „прицели“ и да остане съсредоточен върху плячката си, когато ловува.

Най-застрашената котка

В природата са останали по-малко от 7500 гепарда, което прави гепарда най-застрашената голяма котка в Африка.

Любима храна на гепард

Гепардите са месоядни животни и се хранят предимно с по-малки антилопи като спрингбок, стеенбок, газела на Томсън и дуйкер. Обикновено преследват плячката си и след това я ухапват за гърлото, убивайки я, като прекъсват подаването на въздух (задушаване).