Какво е Гречка? За какво е полезна?

Сподели

Гречката Fagopyrumсе нарича и елда, която е от род Покритосеменни растения от семейство Лападови, счита се, че родното място е Хималаите, но са популярни в Русия. Елдата е в три вида: многогодишна, обикновенна и татарска.

Гречката е с руско наименование на тези вкусни триъгълни зърна, наричат се още руски хляб. Латинското и име Fagopyrum, заради зрънцата, които приличат на букова ядка, заради което я наричат и букова пшеница.

В славянските страни наричат елдата гръцко зърно, защото с отглеждането и са се занимавали монаси в манастирите.

Малките зрънца съдържат 30% въглехидрати, 3% мазнини, лимонова и оксалова киселина, влакнини, ябълчна киселина, витамините В, В1,В2, рутин, Р, Е и магнезий, калий, фосфор, йод, бор, цинк, жезязо, калций, магнезий, мед, кобалт и никел.

Защо е полезна гречката?

Медът, които се произвежда от гречката е полезен при простуда и грип.

Гречката е много подходяща и за тези, които спортуват, увеличава издръжливостта и мускулната сила. Съдържанието и е богато на флавоноиди, което помага с борбата за стараенето на клетките.

Полезна е, защото стабилизира кръвната захар, борбата с високия холестерол и хипертония. Високото съдържание на минерали и витамини са полезни за косата, ноктите и кожата.

Снимка pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *