Хидратира ли газираната вода колкото обикновената?

Сподели

И логично, възникват няколко въпроса: газираната вода всъщност хидратира ли колкото обикновената и толкова полезна ли е за нас?

Експерти препоръчват пиенето на газирана вода като здравословна алтернатива на кола и други висококалорични напитки, но наистина ли ни хидратира като обикновена чаша вода?

Макар че има много марки и вкусове на пазара, учени изследват неподправената вода, която е изкуствено газирана.

Вижте няколко мита за нея и какво казват учените по въпроса.

Мит 1: Газираната вода разрушава зъбния емайл

Добра новина за феновете на содата! Нивото на рНпри нея (при рН 5) не е достатъчно ниско, за да ерозира зъбния емайл, според проучване, публикувано в Journalofthe American DentalAssociation. Но това не важи за подсладените газирани напитки, които могат да причинят поражения.

Проверете етикета и изберете вода без добавка на аромати, захар и лимонена киселина.

Мит 2: Газираната вода извлича калция от костите, потенциално причиняваща остеопороза

Проучванията показват, че консумацията на сода е свързана с намаляването на костната минерална плътност, особено при жените, но това е свързано конкретно с консумацията на кола, а не на газирана вода.

В друго проучване, в което група участници пие 1 литър газирана вода на ден и друга група пие 1 литър обикновена, няма разлика между двете по отношение на загубата на костна плътност.

Мит 3: Газираната вода не е толкова хидратираща като обикновената

Грешка. Според изследване, сравняващо обикновени, газирани и други популярни напитки (кола, сокове, бира, кафе, чай и мляко), няма разлика между тях по отношение на хидратацията.

Освен това твърдението, че кафе и чай имат дехидратиращ ефект върху телата ни, не е вярно, ако се консумират умерено. Всъщност, любителите на кафе, които пият редовно 3 до 6 чаши на ден, не са открили промени в общата маса на водата в организма.

Но да се върнем на газираната вода. Диетолози я препоръчват като добра алтернатива на захарните напитки и начин да намалите риска от затлъстяване. Ако има някакви негативи, то е, че може да доведе до образуване на газове, подуване и дискомфорт.

Източник Profit.bg,

Снимки Pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.