Skip to content

В кои Храни се съдържа лутеин? Помощникът за по-добро зрение

Сподели

Лутеинът е каротеноид, който за разлика от алфа и бета каротина не се счита за провитамин А, тъй като в организма не се превръща в ретинол.

Той служи като пигмент за поглъщане на светлината и защитава организма от вредните слънчеви лъчи и от свободните радикали. Според статистически данни около 75% от хората имат недостиг на лутеин. Този каротеноид трябва да се набави  с храна, защото организмът не може да си го произвежда самостоятелно.

Дефицит на лутеин се наблюдава основно при пушачите и хората със светли очи. Лекарите споделят, че за да се намали рискът от появата на катаракта трябва да се приема на ден минимум 6 милиграма от съставката. А хората, при които има някакво увреждане на зрението и очите трябва да увеличат приеманата доза до 20- 40 милиграма на ден.

Лутеинът има силна антиоксиданта дейност, като в качеството си на антиоксидант той защитава клетките в тялото от вредните свободни радикали. Освен това каратеноидът подобрява здравето на очите.

Те представляват хранилища за съхранение на каротеноидите в организма.

Хроничният недостатък на лутеин увеличава риска от появата на сърдечно-съдови и хронични заболявания. За разлика от бета-каротина, лутеинът се усвоява около 5 пъти по-добре от тъканите. Това вещество е много чувствително спрямо висока температура при готвене и може да редуцира качествата си при неправилно съхранение.

При продължително готвене на храни, които съдържат лутеин, неговото съдържание се намалява значително. Лутеинът представлява мастноразтворимо съединение, което изисква наличието на диетични мазнини, за да може да бъде правилно усвоен в храносмилателния тракт, така както сходния му като характеристики витамин А. Употребата на лекарства, които понижават холестерола, води до намаляване на лутеина в тялото.

Източник Edna.bg

Снимка: Thinkstock
 
 

♦ 191 микрограма лутеин в 1 яйце

♦ 221 микрограма лутеин в 1 чаша

 ♦ 1072 микрограма лутеин в 1 чаша

♦ 1685 микрограма лутеин в 1 чаша

 ♦ 2589 микрограма лутеин в 1 чаша

♦ 2756 микрограма лутеин в 1 чаша

♦ 12 154 микрограма лутеин в 1 чаша

 ♦ 20 350 микрограма лутеин в 1 чаша

 ♦ съдържа 23 720 микрограма лутеин в 1 чаша

 ♦ 780 микрограма лутеин в 1 чаша

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

© За теб 2021