Как да предпазим очите си, ако работим дълго пред монитор?

Сподели

 

За да запазим зрението си, докато работим часове пред монитора на компютъра или друго електронно устройство, трябва да правим почивки от 15 минути на всеки час, посочиха лекари пред РИА Новости.

„Активната работа пред компютъра може да повлияе не само на зрението, но и на общото ни благосъстояние. Ако прекарвате много време пред монитора, можете да се сдобиете с т. нар. компютърен визуален синдром – комплекс от симптоми, които възникват поради умора на очите, когато работите с електронни устройства.

Той се проявява в по-трудно префокусиране на погледа, усещане за сухота и силно напрежение на очите, „тежки клепачи“ и често мигане, а в някои случаи и главоболие“, казват експерти, цитирани от БГНЕС.

За да се избегнат неприятните последици и да запазите очите си здрави, лекарите препоръчват преди всичко да почивате от екрана. За да намалите напрежението в очите, се препоръчва да гледате в далечината за 20 секунди на разстояние повече от 5-7 метра. Изсушаването на роговицата на окото може да бъде предотвратено чрез често мигане или използване на овлажняващи капки.

Необходимо е да работите зад монитора в правилна позиция: екранът трябва да е на 15-20 градуса под нивото на очите – тоест трябва да го гледате с около 10 сантиметра отгоре. По-добре е да седите на разстояние 60-70 сантиметра, а препоръчителното разстояние между очите и екрана е 30 сантиметра.

Profit.bg

© Pixabay