Историята на пастата

Сподели

История

През XVIII и XIX век пастата била храна на обикновените хора, които я консумирали с ръце. Когато обаче била изобретена вилицата, пастата се превърнала в храна и на кралските величия, тъй като, използвайки вилицата, те могли да я консумират, без да губят част от своето достойнство.

Италианците казват, че характерът на човек може да се отгатне от начина, по който той яде паста. Интересен е фактът, че думата макарони идва от гръцкото „макариа“, което означава благодат, щастие – така древните гърци наричали брашнено ястие, което явно е било и много вкусно.

По своето съдържание пастата е нискокалорична, около 190 калории на 50 г сух продукт. Тя съдържа и необходимото количество белтъчини – 13 на 100 г, което спомага за отслабване, тъй като при консумирането на спагети и лазаня се топят мазнини, а не мускулна маса. Различните видове паста са и богати на витамин В1, който намалява умората.

Приготвяне

Днес при производството на истинската и качествена паста се използват само брашно от твърда пшеница (Triticum Durum, semolina) и вода. В Италия, Франция и Гърция това даже е уредено със закон, като използването на други суровини, без да са указани на опаковката, се смята за измама. Качеството на пастата може да се определи по външния й вид. Истинската паста е с гладка повърхност, равномерен златист или кремав цвят, при счупване прилича на стъкло, в пакета няма брашно, а върху пастата има черни (остатъци от обвивката на зърното) и бели (остатъци от грис) точици.

При готвене се препоръчва на всеки сто грама паста да се използва един литър вода, а солта да се добавя във вече заврялата вода. Морската сол е по-подходяща при приготвянето на паста. Качествената паста не се мие, след като се свари, освен това тя попива от соса, затова е добре да се вари няколко минути с него. При избора на сос за пастата е добре да се знае, че кухите видове паста се гарнират с по-течни сосове, които изпълват кухините и я правят по-сочна, спираловидната паста се сервира със сосове, с парченца месо, шунка и риба (най-често сос болонезе), малките пеперудки или панделки се гарнират с ярки зеленчукови сосове на доматена основа, за фетучините са подходящи сосовете със сметана или сирене и ядки, канелоните са за пълнене, а спагети се сервират с песто (сос от зехтин, ядки и подправки), бели и червени сосове.

Едно от условията пастата да бъде приготвена правилно е времето на нейното варене. При варенето на прясна паста трябва да се внимава повече, отколкото при сухата паста, защото в зависимост от дебелината й трябват минута и половина до две максимум, а на сухата – между 10 и 15 минути.

Основни видове

Rigatoni – подходящи са със сосове от сирене крема и месни сосове, Cannelloni – големи тестени „тръби“, които биват пълнени, Lasagne – плоски широки тестени листа, от които се приготвя лазаня или се навиват и се използват вместо канелони, Orzo – имат форма на ечемичено зърно и се използват предимно като канапе за сосове или в супи, Penne – къси тръбички, с краища отрязани по диагонал, така че сосът да може да влиза по-добре с всеки сос, да бъде прибавена към супи или опечена в касерола. Peperini – имат формата на пиперени зърна и се използват в супи, Ravioli – квадратни „джобчета“ с пълнеж. В Италия ги предпочитат пълнени с рикота и спанак или друг вид зеленина, но днес много готвачи ги пълнят с гъби, месо и сирена. Spaghetti: Дълги и тънки пръчици, които могат да бъдат намерени с различна дължина. Tagliatelle – дълги тестени ленти подобни на фетучините, обикновено навити във формата на гнезда. Tortellini – кръгли, прегънати „джобчета“ с пълнеж от месо, мортадела или сирене. Tortelloni – вариация на тортелините, само че с по-голям размер. Fideos: познатото на всички фиде. Фузили – Fusilli – макарони във формата на спирали (тирбушон), Rotini – комбинация с късчета месо, зеленчуци или сирене. Ангелска коса (Angel Hair/Capellini) – тънки, фини нишки, подходящи за употреба с по-редки сосове, за супа или да се използват в салати и пържени ястия. Fettuccine – тестени ленти, с подходяща форма за по-тежки сосове като доматени, месни сосове или сосове със сирене.

Фотограф: Анелия Николова

Източник Интернет

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *